Станаха ясни имената на новите станции на метрото в София

  • Галерия с четири снимки Галерия с четири снимки

27 Aug 2024

Комисията по транспорт към Столичния общински съвет обяви имената на новите станции на метрото. Станциите по източното разклонение на линия 3, които в момента се строят и трябва да са готови през 2027 г. ще носят имената „Ситняково“, „Гео Милев“, „Слатина“, „Шипченски проход“, „Арена София“ и „Тракия“. За първите пет станции имената са ясни – те са свързани с кварталите, улиците и спортната зала в близост. Последната станция (“Тракия”) е кръстена по същия начин като магистрала “Тракия”, която е продължение на бул. “Цариградско шосе”, където ще се намира станцията при Окръжна болница.

По същия начин последната станция от основния лъч на линия 3 ще се нарича “Хемус”, понеже е в близост до началото на магистрала “Хемус”. Останалите две станции по това направление ще носят имената „Ген. Владимир Вазов“ и „Стадион Георги Аспарухов“.

Идеята с имена на магистрали ще се използва и за бъдещото разширение в квартал “Люлин”, където едната станция носи името на българската царица и булеварда, под който е изградена (“Царица Йоанна”), но другата е кръстена на реката, която извира от Витоша и съответно магистралата – “Струма”.

Новата станция в квартал “Обеля” пък ще бъде кръстена на композитора (и булеварда) “Панчо Владигеров”, вероятно поради липса на магистрала в близост.

Предстои новите имена да бъдат гласувани от Столичния общински съвет.

Друга транспортна новина от София, която ще зарадва байкърите: в почивни и празнични дни автобус 63 вече ще се качва до “Златните мостове”, като някои от автобусите ще бъдат снабдени с багажници за колела. Досега до високата част на планината стигаше само автобус 61.

Много по-добра от предишната?