NASA успешно разгъна “платното” на слънчев космически платноход

  • Галерия с три снимки, скоро очакваме и реални снимки от Космоса, благодарение на камерите на борда на ACS3 Галерия с три снимки, скоро очакваме и реални снимки от Космоса, благодарение на камерите на борда на ACS3

29 Aug 2024

NASA успешно разгъна гигантското платно на космическия апарат ACS3 (Advanced Composite Solar Sail System). Необичайният кораб използва сравнително нова технология – космически платноходи летят от едва 15-тина години. Те разчитат на енергията на слънцето, за да плават в Космоса – светлинните фотони оказват налягане върху платното и то бута космическия апарат напред. За целта този тип космически мисии имат нужда от огромни платна и сравнително малки размери. ACS3 е голям колкото микровълнова печка, но платното му е с площ 80 кв. м.

Това е обект, който ще се вижда и с просто око на нощното небе. Самият апарат беше изстрелян през април, но едва днес (29 август 2024 г.) разгъна платното си успешно. През следващите седмици NASA ще тества маневреността на новата система. Смята се, че със “слънчево плаване” може да се стигне до Луната, Марс или далечните планети от Слънчевата система.

 

Има и проекти за насочване на лазарен лъч към космическа платноходка, като тогава могат да бъдат достигнати изумителни скорости до 20% от скоростта на светлината (т.е. около 60 хил. км/сек). Това би позволило човечеството да изпрати апарат до най-близката звезда Проксима Кентавър. С 60 хиляди км/сек Проксима Кентавър би била достигната за едва 20 години (тя е на 4,2 светлинни години от Земята). За сравнение апаратите от програмата Voyager летят с около 17 км/сек и биха се нуждаели от около 76 хиляди години, за да я достигнат.

Източник: Cosmos.1.bg

Много по-добра от предишната?