Volkswagen може да затвори заводи в Германия


03 Sep 2024

„Европейската автомобилна индустрия е в много трудна и сериозна ситуация.“ Не че не го знаехме, но когато подобно признание идва от боса на концерна Volkswagen, Оливър Блуме, нещата звучат още по-неприятно. "Нови конкуренти навлизат на европейския пазар", а "Германия като място за производство изостава още повече по отношение на конкурентоспособността."

Шефът на марката VW Томас Шефер добавя, че „ситуацията е изключително напрегната и не може да бъде разрешена чрез прости мерки за намаляване на разходите“. Това означава, че различните марки на компанията ще бъдат подложени на „всеобхватно преструктуриране“ и е възможно затварянето на заводи.

Областен мениджър на IG Metall, един от профсъюзите в немската автомобилна индустрия, е цитиран от CNBC: „Днес бордът на директорите представи безотговорен план, който разклаща основите на Volkswagen и представлява огромна заплаха за работните места и заводите. Този ​​курс е не само "късоглед", но и изключително опасен – рискува да унищожи сърцето на Volkswagen.“

Новината идва около месец след като Volkswagen обяви оперативна печалба от 10,1 милиарда евро за първата половина на годината. Това е спад от 11 процента спрямо 2023 г. Компанията отчете и отрицателен нетен паричен поток в автомобилния си отдел, както и спад от 2 процента в продажбите.

Много по-добра от предишната?