Рекордът на Джемини 11 падна: Астронавтите на Крю Драгън стигнаха 1400 км от Земята!

Рекордът на Джемини 11 падна: Астронавтите на Крю Драгън стигнаха 1400 км от Земята!
11 Sep 2024

Рекордът за най-голямо отдалечаване от Земята по време на орбитална мисия, поставен от астронавтите на кораба “Джемини 11″ преди 58 години, най-после рухна! Тази нощ астронавтите на американския кораб ” Крю Драгън” се отдалечиха от нашата планета на повече от 1400 километра!

Материал на  Светослав Александров, Cosmos.1.bg

“Драгън, вие се извисихте до над 1400 километра и сте по-далече от Земята в сравнение с всеки друг човек след последната мисия Аполо преди повече от 50 години”, съобщи наземното ръководство към “Крю Драгън”.

“Прието, СпейсЕкс. Всички очакваме с нетърпение нашите приятели от програмата Артемис да ни отведат и до по-големи височини”, отвърна командирът и астронавт на мисията Джаред Айзъкман.

“Добре казано, Драгън”, каза наземното ръководство.

 

Още вчера, по време на изстрелването, ракетата “Фалкън 9” директно вмъкна кораба в издължена околоземна орбита с параметри 190 на 1200 километра. За да може тази нощ да бъде счупен рекордът на “Джемини 11”, двигателите на “Крю Драгън” се запалиха в продължение на 8 минути. Сега орбиталният апогей е 1400,7 километра.

Това е различна стратегия в сравнение с тази, използвана от астронавтите Чарлз (Пийт) Конрад и Ричард (Дик) Гордън през септември 1966 година. Тогава техният кораб “Джемини 11” се отдалечи на 1368 километра от Земята, но след като първо се скачи с отделно изстреляната мишена “Аджена” и бяха използвани нейните двигатели за повдигането на орбитата.

За огромно съжаление никой от екипажа на “Джемини 11” не успя да доживее падането на рекорда им. Пийт Конрад почина през 1999 година, а Дик Гордън – през 2017 година. Но приемственост между поколенията има – някои от астронавтите на “Аполо” са все още живи. Преди изстрелването екипажът на Polaris Dawn се срещна с Чарлз Дюк, пилот на “Аполо 16”, десетият и най-млад човек, стъпил на Луната.

След приключването на програмата “Аполо” през 1972 година нито един кораб с екипаж не успява да се отдалечи на разстояние 1000 километра от Земята, чак до днешния ден. Максималното отдалечаване на совалка на НАСА от нашата планета бе постигнато през 1990 г., по време на разгръщането на телескопа “Хъбъл”. Тогава совалката “Дискавъри” се отдалечи на 621 километра от земната повърхност.

Днес астронавтите на “Крю Драгън” са Джаред Айзъкман (командир), Скот Потийт (пилот), специалист Сара Джилис и медицински офицер Ана Менън. Тъй като през 60-те и 70-те години астронавтите на “Джемини” и “Аполо” са били само мъже, Джилис и Менън поставиха рекорд за най-голямо отдалечаване от Земята, постигнато от жени!

Частната мисия, която се казва Polaris Dawn, не е туристическа или каскадьорски номер. На такова голямо разстояние от Земята корабът “Крю Драгън” преминава периодично през вътрешния пояс на Ван Алън. Така астронавтите за няколко обиколки ще бъдат изложени на повече радиация, отколкото екипажите на Международната космическа станция поемат за няколко месеца. Ето защо сега на “Крю Драгън” се провеждат медикобиологични експерименти, които ще помогнат за напредъка на човечеството към Марс. Освен това е важно да бъдат тествани тъчскрийн дисплеите и модерните електронни компоненти на кораба, за да се види колко са устойчиви в далечния космос.

Какво следва от тук насетне за настоящата мисия? Астронавтите няма да прекарат дълго време в такава висока орбита. След като направят шест обиколки около Земята, т.е. общ престой около 10 часа, корабът “Дрю Драгън” отново ще запали двигателите си, за да сниши апогея на орбитата до 700 километра. Това, разбира се, пак е почти два пъти по-високо от височината на Международната космическа станция и по-далече, отколкото всеки друг кораб е пътувал преди Polaris Dawn. При тази височина трябва да бъде проведена частната космическа разходка, насрочена за утре.

Разходката ще потвърди надеждността на новите космически скафандри, разработени от СпейсЕкс. Изумително е, че днес Роскосмос и НАСА ползват скафандри на станцията, създадени преди повече от 40 години и срещат трудности при внедряването на новите модели… така че вероятно СпейсЕкс са решили още един проблем на модерната космонавтика.

Много по-добра от предишната?