Румъния е наела 3000 шофьори на тирове от държава намираща се на 3492 км. от нея

Румъния е наела 3000 шофьори на тирове от държава намираща се на 3492 км. от нея
16 Sep 2024

Румъния е наела 3000 шофьори на тирове от Филипините и прави постъпки за наемане на персонал от тази страна и за специализираните домове за възрастни хора, съобщава в. „Адевърул“. На фона на масовото заминаване на румънски шофьори в държави с много по-атрактивни заплати, пазарът на превозвачите преживява в момента сериозна криза, пише вестникът. В търсене на решение на проблема вече са наети 3000 шофьори на тирове от Филипините, които отговарят на специфичните изисквания и критерии за шофьорските книжки, валидни в Европейския съюз и Шенгенското пространство, посочва „Адевърул“.

„От близо 8 години наемаме шофьори от Азия за Румъния“, казва пред вестника Йосеф Гавриел Пейсах, който е генерален мениджър на агенция за набиране на чуждестранен персонал и който скоро се е завърнал в Румъния от Филипините, където е организирал мащабна кампания за набиране на работна сила.

Според проучване на Националния съюз на превозвачите пазарът в Румъния е достигнал стойност от близо 19 милиарда евро през 2023 г. и продължава да расте. Попълването на недостига на шофьори от Филипините е подходящо решение за пазара на превозвачите в Румъния, защото става дума за персонал с доказан опит и строг процес на селекция, който гарантира на румънските работодатели мотивирана работна сила, пише „Адевърул“.

Изключителните отговорности на агенцията за набиране на чуждестранни работници включват преди всичко провеждане на тестове в страната на произход на персонала, изготвяне на необходимата документация за получаване на разрешение за работа и разрешение за пребиваване, както и подмяна на свидетелството за управление на МПС и издаване на професионално свидетелство за водач в Румъния.

Следващата година агенцията на Пейсах ще доведе в Румъния и близо 500 болногледачи от Филипините, за да попълни острата липса на персонал в домовете за възрастни хора и домовете за хора в неравностойно положение, информира „Адевърул“.

Източник: БТА

Много по-добра от предишната?