ES90: Така ли ще изглежда новото луксозно Volvo?

  • Галерия с шест рендъра Галерия с шест рендъра

25 Sep 2024

Макар да призна, че няма да спре напълно колите с ДВГ през 2030 г. (какъвто беше планът), Volvo продължава агресивното налагане на електрически модели. След EX90 и EX30, сега ще видим и първият е-седан на шведите с китайски собственици. 

5-метровият ES90 стъпва на платформата на EX90. Седанът изглежда повече от респектиращо в нови рендъри на колегите от Kolesa.ru. Моделът ще дебютира през март 2025 г., като отсега се знае, че ще е малко по-къс от последния S90, но ще предлага повече място в интериора, благодарение на по-компактното електрическо задвижване.

Версиите ще са идентични или много близки до тези на EX90. Батерията ще е еднаква – със 107 кВтч използваем капацитет, благодарение на което ES90 ще минава над 600 км (WLTP) с едно зареждане. EX90 минава 614 км по официални данни, а по-аеродинамичният и лек ES90 вероятно ще постига дори 650 км, пак по официални, а не реални измервания. Очаква се и двете версии да са идентични с тези на EX90 – “базова” с 408 к.с. и Performance с 517 к.с. Все още не е потвърдено дали ES90 ще има и версия комби EV90, но това е твърде вероятно, като се има предвид сериозният интерес към комбита от страна на клиентите на Volvo. Срещали сме и рендъри на EV90 XC, който изглежда супер!

Ако очакванията за производство в Китай се оправдаят, това означава, че у нас колата ще идва с известна надценка заради новите мита за внос на китайски електрички в ЕС.

Източник: Kolesa.ru

 

Най-достъпният пикап у нас?