България подкрепи допълнителните мита за китайски електромобили в Европа


07 Oct 2024

В края на миналата седмица Европейският съюз обяви, че ще наложи допълнителни мита за вноса на китайски електрически автомобили в Европа. Резултатът от гласуването в петък не беше публично достъпен, но някои дипломати са разкрили коя държава за какво е гласувала пред Euronews. България е подкрепила новите тарифи.

- 10 държави са „за“: България, Дания, Естония, Франция, Ирландия, Италия, Литва, Латвия, Холандия и Полша. (45,99% от населението на ЕС)
- 12 държави се въздържаха: Белгия, Чехия, Гърция, Испания, Хърватия, Кипър, Люксембург, Австрия, Португалия, Румъния, Швеция и Финландия. (31,36%)
- 5 държави са "против": Германия, Унгария, Малта, Словения и Словакия (22,65%)

Новите мита са предназначени да компенсират негативните за Европа ефекти от държавното събсидиране на китайските автомобилни производители. Те варират в зависимост от марката и нивото на сътрудничество с разследването на Европейската комисия и имат следните размери: Tesla: 7,8%, BYD: 17%, Geely: 18,8%, SAIC: 35,3%, други производители на електромобили в Китай, които са сътрудничили на разследването, но не са включени в индивидуалната извадка: 20,7%, други производители на електромобили в Китай, които не са сътрудничили: 35,3%.

Най-вероятно митата ще влязат в сила на 31 октомври и ще продължат най-малко пет години.

Най-достъпният пикап у нас?