15-годишен българин тества NASCAR (Видео)

  • Галерия с осем снимки Галерия с осем снимки

10 Oct 2024

15-годишният Мартин Стоянов е направил тест в европейските серии NASCAR – eдна от четирите серии NASCAR, които се провеждат извън Щатите. Останалите са в Мексико, Канада и Бразилия. Тази година европейският NASCAR шампионат се провежда за 16-и път със стартове на “Рикардо Тормо”, “Валелунга”, “Брандс Хеч”, “Ошерслебен” и “Золдер”.

Тестът на българския тийнейджър е бил на “Словакия ринг” с Mustang, като негов наставник е бил участникът в европейския шампионат Патрик Шобер. Австриецът кара за отбора на RDV Competition и в момента е четвърти в красирането в серията EuroNASCAR 2.

Стоянов ще направи още един тест на френската писта “Фонтеней ле Комт” на 29 октомври 2024 г., а на 10 и 11 декември Мартин ще участва в официалните тестове за подбор на новобранци за новия сезон на “Ошерслебен” в Германия.

 

Европейският NASCAR използва 5,7-литрови V8 с над 400 к.с. Състезателните машини не са оборудвани с никоя от съвременните помощи за пилотите, като ABS, тракшън контрол, полуaвтоматични скорости. Поради тази причина този тип автомобили са много трудни за управление, но това пък дава шанс за изява на таланта на пилотите, обясниха от екипа на Мартин.

Източник: БТА

 

Най-достъпният пикап у нас?