NASCAR и Formula E: "по-непознатите" моторни спортове


05 Sep 2022

Благодарение на засилващия се интерес към моторните спортове, аудиторията все по-често има достъп до нови и по-интересни формати. Не е случайно, че редица онлайн букмейкъри в България започнаха да обръщат много внимание и на редица други формати от състезателния свят. Докато в момента хегемон остава едно от най-скъпите състезания, Формула 1, следвана от MotoGP, не трябва да забравяме, че конкуренция винаги е имало.

Един от моторните спортове, който често получава доста забавни коментари и шеги по свой адрес, е NASCAR. Най-вероятно сте чували как звучи двигателя на машина от това състезание – “left, left, left, left.”. Причината е, че обикновено всички пилоти се надпреварват на овални писти и завоите са винаги леви. Какво обаче представлява това състезание? Съкращението на НАСКАР е следното – Национална асоциация за състезания със стокови автомобили. И точно тук се крие разковничето. Тук всички автомобили трябва да разполагат с една и съща форма, мощност на двигателя, както и аеродинамика. Не се позволяват драстични подобрения или модификация с теглото.

 

Американците са го измислили

Спортът е изключително популярен в САЩ и както се досещате, тук всичко се определя от майсторството на пилотите и възможността им да използват въздушния поток на противника. След като мощността е една и съща, всеки един състезател трябва да намери най-добрата стратегия. Това означава разумна употреба на гумите, презареждания и още много други. Най-забавната част е, че на една писта винаги се доставят над 50-60 автомобила, в зависимост от годината и броя на регистрираните екипи. Пистата е малка, а това означава, че сблъсъците и търкането на броните също е рецепта за успех.

В първите години на този спорт присъстват предимно американски компании, но впоследствие и производители като Toyota успяха да открият път към американските сърца. Забавна подробност е, че този вид състезания стават популярни по време на сухия режим в САЩ, когато всеки производител на алкохол се опитва да направи своя автомобил значително по-бърз. Пилотите се събират в Дайтона, за да проверят кой е успял да свърши най-добра работа. Резултатът е, че малко след това алкохолът в САЩ ще бъде разрешен отново, но с него американците ще получат нещо повече.

 

Какво е Formula E?

Това е тестовата площадка за електрически автомобили. След като станахме свидетели на някои опити за прикриване на вредни емисии, гиганти като Audi започнаха да инвестират в електромобили. Формула Е е състезание близко до популярната Формула 1, но с тази разлика, че няма двигател с вътрешно горене, а само електромотор. Освен Audi присъстват и редица други големи производители: Mercedes, BMW, Nissan, Porsche, Jaguar, както и някои не толкова популярни, които да демонстрират бъдещите възможности на този тип задвижване. Състезанията са значително по-кратки, но изпълнени с адреналин.

Състезанието има наситен календар с разнообразни градски писти, привлича почитатели на спортните прогнози и позволява близки и добре познати възможности за забавление. Формула Е продължава да трупа фенове, особено след като тук виждаме значително по-тихи, но много безпощадни болиди. Самото състезание може да се смята за демонстрация на автомобилите от бъдещето в епоха, в която електрическото задвижване вече навлиза и в света на хиперколите, благодарение на компании като Rimac.

Не бързайте със заключенията за електромобилите, един ден те ще бъдат с много по-добри батерии, позволяващи двойно и тройно по-голям пробег с едно зареждане. А това може да ни радва, имайки предвид цената за киловат и цената за литър гориво.

Между двете дисциплини ще открием, че именно Formula E е новият състезателен формат, докато NASCAR продължава да бъде стара и дори древна състезателна традиция за американците.

Лукс от Китай!