„В добро състояние. Цена: 149 540 лв.“ Първи собственик: човекът направил логото на „Бийтълс“

„В добро състояние. Цена: 149 540 лв.“ Първи собственик: човекът направил логото на „Бийтълс“
14 Mar 2016

Да, състоянието не е точно добро, но в колата явно има хляб. Макар кoматът да е заровен доста надълбоко в нея. Доста. Надълбоко. Моделът е 1963 Jag E-type, кола кощто до ден днешен се счита за една от най-красивите правени някога, като тази конкретно е намерена да ръждясва в Съри, Великобритания, с 44 870 мили на таблото (70 212 км). Моделът е от първата серия E-type, с 3,8-литров редови шестак, с 265 „британски“ коня, максимална скорост от над 240 км/ч и ускорение до сто за около 7 сек, сериозни стойности за онова време, а и доста добри и днес.

Любопитното около колата е и нейния първи собственик - г-н Айвър Арбитър, съдържател на лондонски магазин за ударни инструменти, който създава прочутото лого на „Бийтълс“, онова с  „изпадащото T“, по поръчка на мениджъра на ливърпулци Брайън Ъпстейн. Последният и спобственик е някой си Франк Рич, който кара Jag-а в различни състезания на „Брандс хеч“ и „Олтън парк“, като в последствие съединителят на E-type не издържа. Така повредена, колата преседява в склад до 80-те, след което Франк я мести в плевнята, в която е открита през 2015.

Колата е продадена миналата седмица, за сумата от 58 000 паунда или 74 770 евро. Стискаме палци този Jag, в които има частида от историята на „Бийтълс“ да бъде тотално реставриран и да продължи да живее достойно. Не само заради групата, колата просто е супер готина и го заслужава и заради спобствената си история.

Първородната Godzilla!