Въпрос с галерия: Коя е най-красивата кола на Jaguar правена някога? Прекрасният XKSS или E-type, който всички спрягат за такъв?


22 Nov 2016

Вероятно няма човек, който да се интересува поне малко от коли, и да не знае как изглежда Jaguar E-type. Супер красивата и супер напредничавата кола (максимална скорост от 240 км/ч, дискови спирачки на четирите колела), която британците представят през 1961 година, и която се превръща в икона. „Най-красивият Jaguar правен някога“ определено извиква в съзнанието ни точно този автомобил.

Хората, които познават визията и историята на Jaguar XKSS обаче са доста по-малко. А тя е именно резултат на спортния D-type. Когато британците се оттеглят от моторния спорт през 1956, им остават известен брой части за D-type, които решават да сглобят в шосейни коли. Така през 57-ма се ражда това бижу с шестцилиндров редовак и 265 коня – анатомията на състезателен автомобил, облечена в супер секси дрехите на шосеен роудстър. Стив Макуин си купува такава.

Jaguar ни припомни за XKSS съвсем наскоро, с възраждането на колата. През 57-ма планът е да се сглобят 25 коли, но пожар във фабриката унищожава последните 9. Поради това, а и поради виждането да изкарат добри пари, Jaguar Classics пускат серия от точно 9 коли, вярни с оригинала. Всяка с цена от около 2,5 милиона лева (колата от галерията).

Та, въпросът ни е, коя според вас е по-красивата от двете? Легендарният Е-type, който почти всички смятат за „най“ или малко по-неизвестният за неавтомобилните хора XKSS? Сложен въпрос. Или по-скоро отговор. Вие сте.

Първородната Godzilla!