Изненадващо щатски сателит, изоставен през 1967, отново предава сигнали от космоса. Хмм... Кратка галерия и видео


22 Nov 2016

Точно така. Сателитът се казва LES1 и е проектиран и сглобен в Масачузетския технологичен институт (MIT), през далечната за скоростта на развитие на техниката, 1967 година. Той е първият от експерименталната серия LES, предназначена за изследване възможностите за предаване на сигнали в космоса. САЩ изстрелват общо 4 LES, LES5, 6, 7, 8 и 9, така и не достигат до желаната орбита, поради липса на финансиране.

LES1 също не достига до желаната орбита, поради грешки при изстрелването, превръщайки се в доста скъп космически отпадък. Технически апаратът е бил изправен, но грешното му орбита го направила почти напълно безполезен. В последствие NASA забравя за него.

Докато през 2013 радио любител от Северен Корнуел, Великобритания, не засича странен сигнал от космоса, с честота 237 MHz. След известни „разследвания“ се оказало, че сигналът идва именно от LES1. Почти е сигурно, че бордовите батерии отдавна са се разпаднали, но по периодичното му изчезване и появяване, може да се съди, че соларните панели още работят, активирайки трансмитера всеки път, когато бъдат огрети от слънцето.

Което е доказателство, че 12 години преди Voyager 1 и преди микропроцесорите, издръжливостта на (макар и архаичната) електроника е било достатъчно сериозно, за да изкара машината близо 50 години, в (относителна) изправност. Интересно.

'

Много практичен и интересен!