Изненада! Гай Мартин ще кара отново в TT! Втора изненада: ще кара за Honda с Джон Макгинес. Галерия и видео


18 Jan 2017

Тази новина наистина е супер сериозна, въпреки че в България популярността на този тип състезания е доста ниска, за разлика от MotoGP. Не много от вас знаят кой е Джон Макгинес, но тези които знаят, знаят и кой е Гай Мартин. За първите, под „този тип състезания“ визираме мотоциклетните надпревари извън пистата, като най-известното такова е ууууникалното Tourist Trophy на о-в Ман, без съмнение най-опасното и вълнуващо моторно събитие на света. Само ще кажем, че се провежда от 1907 г. насам, време за което в него са загинали над 240 човека... Но, рискът и безумието, както някой го наричат с право, е част от чара на това изключително събитие.

Най-успешният жив карач в TT е Джон Макгинес с 23 победи, а Гай е изключително талантлив, бърз и досега не е печелил титлата в Senior TT, макар че е бил доста близо. През 2015 г. обаче Гай Мартин падна много тежко в друго силно състезание, Ulster GP, след което се отказа от кариерата на мотоциклетен състезател. Нещо за което ние от Dizzy, а и всички които са фенове на спорта, съжалявахме ужасно, защото искахме да видим победа на Гай (засега той има 15 подиума, но не и 1-во място) или поне отново на острова.

Но, още през април 2016 Джон Макгинес каза „Гай ще се върне в TT“ и ето че го прави, при това в тандем с „Краля на планината“, както наричат Джон заради победите му по планинското трасе. И двамата ще карат чисто новата Honda CBR1000RR Fireblade SP2, което означава, че IOMTT 2017 ще бъде изключително състезание. Нямаме търпение да дойде 27 май, когато започват първите гонки на Ман. Първо обаче ще видим новото дуо и мотоциклет в действие в началото на месеца, в North West 200.

Ето какво казва Джон Макгиенс за предстоящия сезон, нов мотор и новия му съотборник Гай: „Отново съм с Honda, за поредна година. Аз съм част от семейството и нямам търпение да видя на какво е способен новият Fireblade SP2. Познавам стария модел, като дланите си и имам доста победи в TT със старото момиче, така че нямам търпение да изляза на трасето с новата машина. Имам добро предчувствие за тазгодишния сезон, а екипът е страхотен. Разбира се, че искам още една победа в TT, както и да подобря моя рекорд за обиколка! Радвам се също, че Гай е мой съотборник, с него сме водили доста битки по трасето и нямам търпение да видя какво ще направим двамата“.

А какво казва самият Гай, гледайте видеото на MCN, въпреки че ще ви е нужен повече от добър английски за да разберете изреченията на 35-годишния зевзек, който завършва клипа с „I'm gonna ride that bloody Honda.“ What a Guy казваме ние.

Много практичен и интересен!