‘Rambo Lambo’ LM002, което е можело да се поръча и със 7,2-литров V12 от състезателна моторница. Малко история, снимки и видео

  • Галерия с 36 кадъра. Галерия с 36 кадъра.

23 Jan 2017

Освен абсурдна за края на 80-те, тази кола може да се похвали и с трудното си раждане. Корените на Lamborghini LM002 тръгват от времето, в което италианската марка е купена от Chrysler, през далечната 1977 г. Тогава компанията-майка решава да направи опит за договор с американската армия за доставка на бързи офроуд машини, което води до разработката на Cheetah. Офроудърът се  задвижвал от задноразположен Chrysler V8, но сделката така и не получила благословията на Вашингтон и Пентагона.

Впоследствие Lamborghini доразвива проекта до LM001, който също се задвижва от задно разположен осмак, този път дело на American Motors. Докато накрая инженерите не преосмислят тотално концепцията. Схемата със заден мотор се оказва лоша идея за офроуд, шасито е преработено напълно и накрая Lambo излизат с LM002. Задвижван от може би най-мощния за времето си сериен автомобилен двигател 5,2-литровият мотор на Countach, който развива между 420 и 450 к.с. Задвижването разбира се е двойно, а трансмисията 5 степенна ръчка от ZF.

Разбира се, на изток се намират по-претенциозни клиенти, за които колата била прекалено слаба. Lambo отговорили на тези нужди от първа необходимост, предлагайки и версия със 7,2-литров V12. Мотор, който обикновено работел заедно с втори, на вода, в мега офшорките от Class-1. Гумите на това... нещо... струват по 4000 евро за брой, резервоарът е 290-литров, а масата му е около 2700 кг. Пълен абсурд, предпочетен от личности, като Слай Сталоун, Тина Търнър... Пабло Ескобар и други „герои“ на киното, музиката и световния тероризъм, в това число и синът на Садам, Удай. Именно неговото LM002 бива взривено от американската армия (каква ирония), през 2004 г, в рамките на демонстрация по темата „Последиците от кола-бомба.“

Lambo LM002 или Rambo Lambo, както го наричат, е адски безсмислено, адски абсурдно и безбожно скъпо за притежание в наши дни. И също толкова готино и незвучащо, като никое друго SUV. Иска ни се някой ден да подкараме и версията с големия мотор, онзи от лодките Class-1.

Видеото в материала представлява промо клипа на Cheetach, с който Lambo са се опитали да спечелят щатските военни, а колата от галерията е от 1990-та година, на едва 3000 мили и се продава. Цената е на 309 900 долара. Ако обаче 3300 мили са ви много за старо Lambo, вижте това Diablo от 99-та, което е на 1,8 км... (кликнете върху снимката).

 

Лукс от Китай!