Alfa Stelvio Quadrifoglio e SUV-то на Ferrari. Има пряка връзка с това олдскуул HITACHI. Галерия, видео и обяснението

  • Галерия от 16 снимки. Галерия от 16 снимки.

24 Jan 2017

Stelvio е името на първия SUV на Alfa Romeo, който обаче носи гените на Ferrari, най-вече в мотора си. Или поне в мотора на тази най-мощна версия Quadrifoglio, представляващ агрегата на Ferrari California T, но с два изрязани цилиндъра. Тук той е V6 с обем 2,9 литра и две турбини сгушени във V-то между двата реда цилиндри. Мощността му е 510 к.с., а максималния въртящ момент е 600 Нм, показатели отиващи към четирите колела, а към задните през карбонов кардан.

Точно този карбонов кардан е и връзката на Alfa Stelvio Quarifoglio с ретро касетофона, защото валът се доставя от японския гигант HITACHI. Освен въглеродния вал, Quadrifoglio идва и с карбо-керамични спирачки. В общи линии, базата на колата е идентична с тази на Giulia, което далеч не е лошо. От седана идват и режимите каране, включително и Race настройката, при която 8-степенната ZF трансмисия сменя скоростите за 150 милисекунди. Супер.

Що се отнася до дизайна, Stelvio изглежда доста приятно, което важи и за интериора. Поне на снимките, мястото създава усещане за специалност и качество, дисплеят е 8,8-инчов, воланът е готин с червен бутон за стартиране на двигателя, а в това Quadrifoglio изпълнение има кожа, контрастни шевове и карбон.

Данните? Ускорение от 0-100 км/ч за 3,9 секунди, което е доооста прилична цифра за SUV дълго 4,7 метра и високо 1,65. Максималната скорост е 285 км/ч, а колата обикаля „Ринга“ за 7 мин и 59 секунди, в случай че е важно за вас. Ако пък 510 коня са ви много и не гоните времена на писти, Alfa могат да ви продадат по-бавната версия с 2-литров турбо мотор, генериращ 280 к.с. и 400 Нм, достатъчни за 5,7 до сто и 230 км/ч.

Която и от двете версии да изберете, няма да сбъркате, защото колата наистина е добра и ще увеличи присъствието на Alfa по улиците. А и двете са достатъчно бързи за да си имате проблеми с карабинерите. Те могат да ви погнат с Giulia Quadrifoglio, в която работи същият този 510-конен мотор (кликнете на полицейската Giulia за галерията).

Първородната Godzilla!