„Елджин Парк“: изумителната и разтърсваща история на един човек, правещ макети. Галерия и видео

  • Галерия от 67 изумителни кадъра. Галерия от 67 изумителни кадъра.

27 Jan 2017

Тази история наистина е много повече от разказ за човек, който прави изумително точни макети. Това е история за живота, за реалността, за странностите на човешкото съзнание, за това да си различен, за това да бъдеш отшелник. За това да се лекуваш с наркотици, за това да още в ранното си детство да научиш колко лоши могат да бъдат хората... Историята наистина е многопластова и замисляща.

Това е Майкъл Смит, който е роден в Пенсилвания през 1950-та година и който е създал „Елджин Парк“, място изразяващо самия него и място, в което той никога не се чувства сам. „Елджин Парк“ е едновременно бягство от истинския свят, едновременно по-истински свят от истинския, едновременно убежище за Майкъл, който е изключително талантлив.

Майкъл прави изумително детайлни макети от 25 години, чрез които пресъздава реални места и случки. Работил е какво ли не, правил е илюстрации за учебници, лепил е тапети, боядисвал е къщи, създавал копия на музейни експонати, правил е архитектурни модели, бил е и арт директор за различни магазини, барман, пощальон... Като през повечето време се е занимавал с „Елджин Парк“.

Майкъл се определя, като отшелник „Мога да излизам, да говоря с хората, да общувам, но съм отшелник, който предпочита да бъде сам“. Определено не му е лесно да живее със себе си, нещо което споменава и в това видео на National Geographic: „Опитвал съм се да се самоубия... няколко пъти. И всеки път сякаш получавах съобщения от бъдещото си Аз, че ще се справя и че ще променя света, по мой си начин, моя свят...“

Именно макетите, този въображаем миниатюрен свят, е истинският свят за Майкъл „Документирам 20 век по някакъв начин. Имах нужда от място, в което да се чувствам спокоен, а и в което да бъда креативен“. Най-дългият проект му е отнел 4 месеца, построяването на макет на къщата, в която е израснал. „Случваше се възрастните да ни пращат навън да играем, за да обсъждат важни въпроси, но аз оставах, криех се и слушах историите им“. Истории, които често били доста тежки и които Майкъл ползва за база за някой от макетите си. Интересен човек е Майкъл и адски талантлив.

И, също така е гей, нещо което е оказало сериозно влияние в развитието му като персона, начина му на живот и комуникацията с хората. Взимал е и LSD преди 40 години, част от психологична терапия. Историята му определено замисля и респектира, защото това е аспект от странностите на живота. „Всичко което правиш ще те учи на нещо, което ще използваш по-късно в живота си,“ казва Майкъл.

Предлагаме се да се потопите в изумителния свят на този човек с обилната галерия. Творбите му са педантични до съвършенство, а когато вече знаете какво се крие зад тях, те създават още по-силно усещане. Майкъл също така продава доста от фотографиите си под формата на принтове с размери 8 x 10 или 8 x 12 инча, може да отскочите и до страницата му, където го прави. Изумителен отшелник, който все пак осъществява някакъв контакт с хората, чрез невероятните си творби, част от неговия измислен свят... „За мен „Елджин Парк“ е място, на което никога не се чувствам самотен...“

Първородната Godzilla!