Pagani Huayra Roadster е мощно 764 к.с. произведение на изкуството. Струва 4,5 млн. лева и е прекрасна. Галерия и инфо

  • Галерия от 18 снимки. Галерия от 18 снимки.

15 Feb 2017

Хорацио Пагани се възприема, като съвременен Леонардо Давинчи, човек, мечтател, инженер и творец, който прави изкуство чрез най-напредничавите технологии. Смело самооопределяне, с което обаче сме абсолютно съгласни и вие всички трябва да сте, защото... защото погледнете я най-новата кола на г-н Хорацио. Просто я вижте. Епохална. Roadster версията на Pagani Huayra е неотразима.

Монококът е изработен от нещо наречено ‘Carbo-titanium’ и ‘Carbo-Tirax HP52’, които заедно с новите елементи (спрямо купе версията) на окачването от ‘HiForge’ алуминиева сплав, правят Roadster по-лека от Coupe. С 80 кг по-лека, което е доста любопитен факт, тъй като знаете, че обикновено откритите варианти са по-масивни.

Двигателят остава масивен, дело на Mercedes-AMG специално за Pagani. M158 моторът е с обем 5980 куб. см. разпределени във V12 конфигурация и пълнени от две турбини. Максималната мощност е 764 к.с. при 6200 об/мин, а пикът на въртящия момент от 1000 Нм идва още при 2400 об/мин. Трансмисията е 7 степенна автоматизирана ръчна от X-Trac, а масата, която се налага да задвижва това животно е 1280 кг. Което значи 1,67 кг на конска сила. Става...

Pagani Huayra Roadster е способна да генерира 1,8 g в завой, което Г-н Хорацио казва, че е най-високият показател за ускорение на кола с шосейни гуми. Ускорението в секунди от 0-100 км/ч все още не е обявено, но очаквайте стойност отколо 3 секунди. Спирането пък се случва благодарение на 380-милиметрови керамични дискове Brembo в четирите края с 6-бутални апарати в предния и 4 в задния.

Друго? Huayra Roadster идва с два покрива, единият е изработен от карбон, титан и стъкло, а другият е платнен, който седи в колата в случай на непредвидено влошаване на атмосферните условия. Хорацио е помислил за всеки детайл и е определил цена от 2,28 милиона евро за всяка от 100-те коли, които ще направи. И вече е разпродал всичките. До една.

Ако все пак ви се кара роудстър с масивен AMG V12 мотор, може да си потърсите употребяван Merc SL 73 AMG, който няма много общо с това Pagani, освен някой гени на двигателя. Кликнете на SL-а за малко интересни факти около него, разбира се, след като разгледате галерията с 18 великолепни снимки на произведението на изкуството горе.

Първородната Godzilla!