Cervelo P5x е един от най-сложните и готини велосипеди, които някога сме виждали. Галерия и видео

  • Галерия от 8 снимки. Галерия от 8 снимки.

08 Mar 2017

И един от най-скъпите, но има причина това колело да струва малко над... 30 000 лв. От канадската марка казват, че Cervelo P5x е най-добрият и технически напредничав велосипед за триатлон правен някога. Самохвално твърдение, което обаче подкрепят с доста факти.

Байкът е специално проектиран за триатлон и Ironman състезания, събития в които велосипедистът трябва да носи със себе си резервни гуми, инструменти и енергийни „десерти“ осигуряващи над 1600 калории. За целта инженерите са обособили две специални отделения в рамката, като едното наричат ‘Stealthbox’, a другото ‘Speedcase’. ‘Smartpack’ мястото пък се намира зад лапата (подходящо за енергийните „десерти“ и гелове), а зад седалката е обособено място за бутилка.

Това е и един от силните козове на колелото, чиято карбонова рамка изглежда космически. Друг плюс е адаптивността му или по-скоро възможностите за трансформация на байка в конфигурация удобна за всеки карач, както и за различните етапи от състезанието. В един от трите клипа ще видите именно вариантите за конфигуриране на Cervelo P5x.

Що се отнася до компонентите, те са от върхов клас, както може да очаквате от колело струващо 15 хил. евро. По-голямата част от монтажа е с марка SRAM, шините са ENVE SES 7.8 обути в гуми Continental GP 4000 II, а спирачките TRP HY/RD. Това е и тенденция при шосейните колела, все повече излизат с хидравлични дискови системи. Разгледайте галерията и задължително гледайте трите клипа.

Лукс от Китай!