Епичните веломорги в Китай или как услугата за споделяне на велосипеди се превръща в сериозен проблем

  • Галерия със 7 снимки. Галерия със 7 снимки.

03 Aug 2018

Наистина сериозен проблем с няколко страни, като една от тях е екологичната. За по-малко от година, китайските власти са извадили 3000 велосипеда от реки…

Но преди да изкажем същността на проблема, ето какво точно представлява бизнесът за споделяне на велосипеди. Ползвателят отключва „общественото“ колело с QR код чрез приложение, кара го колкото иска и го оставя където си поиска, като плащането се извършва автоматично, онлайн. Нещо, като UBER, но не съвсем.

Преди две години бизнесът изглежда, като супер перспективен, какъвто реално бе и е. В резултат в него се наливат над 2,7 милиарда долара, като в даден момент компаниите предлагащи тази услуга, са над 40. Това са Mobike с 10 милиона велосипеда, Bludegogo (6 милиона), Mingbike (5 млн.), Ofo също с 10 млн. колела и още играчи. Сами може да сметнете за какви колосални количества велосипеди става въпрос.

В резултат обаче пазарът се пренасища, цените падат до смешните 0,75 долара за период от 3 месеца ползване, а изобилието от колела води и до проявяване на един неособено полезен белег на човешкото поведение – неглижирането. Хиляди велосипеди биват вандализирани, изоставени, захвърлени в реки. Местните власти са принудени сами да се справят с „вело боклука“, вместо това да правят самите компании.

Пренасищането води и до отпадане на играчи, като в момента на пазара в Китай са останали едва 3-ма силни играча: Ofo, Mobike и HelloBike, като флотилията на само един от тях е достатъчна да предостави по велосипед на всеки гражданин на Холандия.

До какво ще доведе всичко това? Още не ясно, но вероятно до сериозни регулации от страна на държавата и промяна в политиката на компаниите, които все още не успяват да намерят формулата за успех от бизнес, който обещава да бъде доста печеливш.

Колкото до мащабите на този „вело проблем“, Фотографът Лу Гуойонг ни помага да си го изясним, чрез тези изумителни снимки. Веломорги с огромни площи, където някои от купчините с колела достигат до височина 10 метра… Разгледайте уникалната галерия, след което може да кликнете на този Giant Trance Advanced 0, който ще ви отведе до материал с тест на девет ендуро колела.

Първородната Godzilla!