Да правиш 60-метров скок с 850-конен пикап и да пушуш пури, докато газиш трупи със 130 км/ч. Зад кулисите на Recoil 4. Галерия и видеото

  • Галерия със 74 страхотни кадъра. Галерия със 74 страхотни кадъра.

31 Mar 2017

Историята разказва фотографът Лари Чен за speedhunters.com, който е прекарал осем дни в Куба, заедно със снимачния екип на Recoil 4, най-новото и най-епично видео от поредицата. Главният герои е Би Джей Болдуин, а возилото, също бруталният пикап Toyota, задвижван от V8 с 850 коня. Кадрите на Чен са прекрасни, а историята му разкрива аспекти, за които няма как да се сетим от самото видео.

Продукцията е дело на Sweatpants Media (доста интересно име) и не минава особено гладко, поради някои особености на Куба. Страната е прекрасна, хората също, но режимът все още хвърля своите отражения. Екипът не успява да освободи от митницата ремаркето пренасящо резервните части за пикапа, като под резервни части разбирайте резервен двигател, резервни скорости, други основни възли и парчета за аерото.

А когато видеото изисква и предполага скокове по стълби и други такива, шансът нещо да се обърка е... сто процентов. Екипът обаче няма време за губене, казва Чен, и снимките започват без място за грешка и без възможност за ремонтиране на колата, ако нещо се обърка. За снимачен автомобил е нает Hyundai SantaFe, а оборудването и част от екипа се разнася по площадката от и до хотела със старо селскостопанско камионче. Чанг споменава, че е доста интересно да гледаш камери за около 1 милион долара в подобно возило.

За фактическите каскади отговарят двама каскадьори. Единият се занимава с изграждането на изкуствените скокове, преценката на скоростта и други подробности свързани с... живота на Би Джей, докато другият подсигурява сигурността на хората на терен. А хора далеч не липсват на снимките, Чен споделя изумлението си от дружелюбността и начинът по който местните реагират на продукцията. Той също споменава, че в Куба кабелната телевизия все още е забранена, а интернетът струва по 5 долара на час, така че надали жителите там са били наясно, че въобще съществуват такива коли, камери и каскади въобще.

В един момент се наложило дори да бъде формирана жива верига около Toyota-та за да бъде защитена от иначе дружелюбните, но екзалтирани местни. След всеки скок, след всяка каскада, хората приветствали Би Джей, като абсолютен бог. Чен описва атмосферата като нещо, което не е виждал никога и никъде другаде. Снимките му ни карат да му вярваме.

Първият заснет скок е и най-дългият от видеото, близо 60 метра. Би Джей го повтаря общо 6 пъти с ясното съзнание, че ако нещо се счупи колата остава буквално на трупчета и снимачният процес пропада, докато камионът с частите не бъде освободен от властите. За щастие всичко минава перфектно. Чен казва, че за цялото снимачно време дни Би Джей има общо около 800 метра прекарани във въздуха...

Един от най-готините кадри обаче не е със скок, а с дървени трупи. По-точно палмови трупи положени във ферма, през които Болдуин минава със 130 км/ч. Докато пуши пура. Лари Чен успява да хване в кадър доволната и веща физиономия на Би Джей точно в този момент, ще я видите в галерията.

Скокът на плажа също е епичен и доста рисков поради една обективна причина: приземяването не се случва на т.н. попивка, а на плоския като тепсия плаж. Там окачването на колата и прецизността на Би Джей са ключови. Тежащата 2,3-тона Toyota се засилва със 160 км/ч, а контактът с пясъка е перфектен. На една от снимките ще видите как окачването е сгънато до абсолютния максимум, а колата е в съвършено хоризонтална позиция.

Най-рисковата каскада от всичките осем дни остава за накрая, също скок, но над стълби. Главният каскадьор изчислява, че Би Джей трябва да се засили с точно 40 км/ч: няколко километра отгоре и пикапът приключва в полу-срутена къща на 95-годишна жена; няколко по-малко и муцуната на Toyota-та се забива в стъпалата. След което вероятно отново спира в къщата. Въпросната старица щяла да празнува скоро рождения си ден и дори поискала да се повози в пикапа. Къщата и същевременно скоро била изстрадала от пожар, а дървените подпори, които виждате на снимките и които Би Джей помита във видеото, са поставен там за да крепят фасадата.

За щастие екипът се подсигурява преди сцената и вързва стената на къщата с въжета преди самия скок. След отнасянето на щетите всичко е възстановено дори в по-добър вид от началния казва Чен. Финалната сцена пък заснемат в замък превърнат в нощен клуб, а резултатът от усилията на всички е страхотен. Съветваме ви първо да гледате видеото, след което да разгледате галерията, която ще ви даде доста интересна представа за това как точно са се случили нещата.

Фотография: Лари Чен, Instagram

Много по-добра от предишната?