Илoн Мъск отново показа, че не е от тази планета

  • Галерия 5 снимки.Falcon 9 в действие Галерия 5 снимки.Falcon 9 в действие

01 Apr 2017

Любимият ни милионер отново влезе в новините, и този път не е защото някой е използвал автопилота на Model S не по предназначение. Този път става въпрос за превземането на космоса. Същественото е, че докато цената на водата, парното се вдига, то тази на космическите полети пада главозамайващо. Благодарение на най-зелената луда глава в рубриката ни, мистър Мъск, и неговият SpaceX.

Какво се случва? Компанията на Мъск SpaceX успешно изстреля ракета, чиято първа степен вече е летяла. Изглежда в космическия бизнес това е толкова немислимо, колкото да се изстреля два пъти един и същи куршум, защото еуфорията е голяма. Всъщност събитието наистина се случва за пръв път в историята на космическите полети и обещава поевтиняването им с цели 30%. На всичкото отгоре за втори път споменатата първа степен на ракетата Falcon 9 се връща на Земята, като каца на предвидена за целта плаваща платформа в Атлантическия океан. Мъск коментира, че има потенциал разходите за достъп до космоса да се намалят над 100 пъти, а следващата цел на SpaceX е да конструира ракетата Falcon 9 така, че 24 часа след първия си полет, да бъде готова за втори. За сравнение – в момента на екипа са му необходими шест месеца за целта.

Понеже знаем, че обичате числа, ето ви малко. В последната си версия Falcon 9 е висока 70 метра, тежи 549 тона, може да издигне в космоса 22 800 кг или 4020 кг в полет до Марс. Използва девет двигателя Merlin 1D с мощност от порядъка на „адски много”.

Първата степен, която участва в полета тази седмица, повече няма да се използва, но историческата ѝ роля, ще ѝ осигури място в музея на Кейп Канаверал. Според Space X подобни степени на ракети ще могат да се използват до десет пъти само с презареждане на гориво, а с известни модификации и ремонти – до 100 пъти.

А някои още се чудят как е възможно колата да сменя лента сама...

Лукс от Китай!