Новият крал на „Зеленият ад“ е бяла Honda. Civic Type R записа нов рекорд за кола с предно. Галерия и видео

  • Галерия от 18 снимки. Галерия от 18 снимки.

24 Apr 2017

Трябва ли да се впечатляваме? От една страна не, защото обиколките на „Нюрбургринг“ се превърнаха в толкова чест параметър за мерене на... времена и демонстрация на възможности, че темата придоби тривиален привкус. След като Leon Cupra слезе под 8 минути, VW, Renault и Honda не спряха да си въртят титлата „Най-бърза кола с предно“ помежду си. Така че можем да очакваме в най-скоро време още едно заглавие в този стил, но с кола на друга марка.

От друга страна обаче си заслужава да обърнем внимание, защото постижението на новия Civic Type R е с около 7 секунди по-добро от времето на предходното поколение. Седем секунди при положение, че старата кола е с едва 10 коня по-слаба – това означава сериозно увеличение на способностите на шасито, като за тези 7 минути 43,8 (новият рекорд на „Ринга“) помагат и по-широката следа на новата Honda.

И, за разлика от досегашния носител на титлата VW Golf GTI Clubsport S, Civic Type R излиза от завода със задни седалки, докато немците си спестяват задната пейка и съответно няколко килограма. Оооообаче японската кола, която е поставила рекорда също е без седалка. От Honda казват, че „от съображения за сигурност автомобилът е снабден с предпазна клетка“, която обаче не оказвала никакво влияние – разбирайте полза – върху конструктивната якост на купето.

Именно заради предпазната тръбна конструкция от Honda са махнали някои работи за да върнат масата на колата до заводската: „За да компенсираме масата на клетката махнахме стереото и задната седалка...“ Честна ли е тази замяна и дали наистина тръбите не оказват влияние? Няма как да знаем. Ами гумите? Сигурни сме, че ще питате за тях: „Легални за каране по шосето гуми с по-пистова ориентация,“ казват японците. Май този спор е най-добре да се реши очи в очи.

Гледайте обиколката, разгледайте и галерията, след което може да кликнете на този VW Golf GTI Clubsport S, досегашният носител на титлата „Най-бърза кола с предно“. Колкото до подробностите относно задвижването на новия Civic Type R, кликнете на бялата агресивна задница горе.

Първородната Godzilla!