Ето една адски бърза Tesla. За съжаление, само на картинка…

  • Галерия с 14 изображения Галерия с 14 изображения

28 Apr 2017

Това, дами и господа, е Tesla EXP Concept. Не е кола, произлязла от предприемаческия мозък на Илон Мъск, а на испанския дизайнер Хавиер Албизу.

И като такава, на практика не съществува. Което не пречи на Хавиер да има доста ясна представа за задвижването и аеродинамиката на EXP. Според него колата ще има четири електромотора – по един за всяко колело, което ще позволява истинско завиване с помощта на въртящия момент, като при Rimac.

EXP разполага също с огромен дифузьор и сложна аеродинамика, която позволява на въздуха да се промушва между вътрешните и външните панели на каросерията. Не знаем дали в реалния свят тя би работила, но поне изглежда готино на картинка. 360-градусова камера пък може да записва във VR формат видеа, които след това да зяпате със съответните очила вкъщи.

Единствената препратка към реални модели на Tesla е предницата, където испанецът е внедрил познатите ни муцуни на S и X. Според нас е достатъчно готина и определено ни кара да си помечтаем. Като имате предвид, че нормалните модели на компанията вдигат 100 за под 3 секунди, то какво ли да очакваме от суперкола?

Вероятно не много по-малки времена до сто, но тунинг компаниите неизбежно започват да пипат и електричките. Като тази тук долу например, Tesla Model S доработена от Unplugged Performance (кликнете на колата).

Много практичен и интересен!