Краят на дизелите ли идва? Volvo може да ги спре от 2023 г.

  • Галерия с 9 снимки на дизелови Volvo-та Галерия с 9 снимки на дизелови Volvo-та
  • Новият D4 използва супер модерен четирицилиндров двигател, който е забележително икономичен Новият D4 използва супер модерен четирицилиндров двигател, който е забележително икономичен
  • В голяма част от славните комбита на Volvo е работила дизелова машина В голяма част от славните комбита на Volvo е работила дизелова машина
  • Макар вече да се идва с 6-цилиндрови версии, V90 се предлага с много потентни двигатели. Макар вече да се идва с 6-цилиндрови версии, V90 се предлага с много потентни двигатели.
  • Най-мощният вариант обаче е хибрид между бензин и ток с 400 коня Най-мощният вариант обаче е хибрид между бензин и ток с 400 коня
  • D4 може би ще се продава до 2023 г. D4 може би ще се продава до 2023 г.

17 May 2017

Изпълнителният директор на Volvo Хакан Самуелсон обяви, че вероятно компанията ще спре да продава дизелови модели през 2023 г. Изявлението му получи толкова широк отзвук, че се наложи говорител на Volvo и самият Самуелсон да успокоят почитателите на дизелите с контра изявление.

В крайна сметка стана ясно, че според Volvo след 2021 ще е нерентабилно разработването на нови дизелови двигатели. От този момент ще влязат в сила изисквания, според които колите не могат да изхвърлят повече от 95 г/км въглероден диоксид. Шведите са изчислили, че след четири години ще е по-евтино да се произвеждат и развиват електрическите и хибридни технологии, вместо да се инвестира още в дизелите. Така че марката вероятно ще спре да продава дизелови автомобили малко по-късно - от 2023 г.

Специалистите побързаха да уточнят, че краят на дизела едва ли ще дойде толкова бързо. Самата компания Volvo признава, че в момента 50% от продажбите са на дизелови модификации, а при може би най-важния модел XC90 този процент достига впечатляващите 90%. Освен това Volvo току-що обнови двигателната си гама с нови 4-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели, които ще бъдат развивани поне още три години.

А какво става с електромоделите на фирмата? Първото изцяло електрическо Volvo ще стъпи на пазара през 2019, а до края на десетилетието шведите ще имат вариант с кабел за всеки свой модел. Дотогава обаче можем силно да препоръчаме двулитровия дизел от S60/V60 и серията 90. Може да няма славно бъдеще, но това е един от най-добрите дизели на пазара в момента.

Първородната Godzilla!