Porsche ще отказва да продава коли на клиенти, които възнамеряват да ги препродадат. Ами сега?

  • Галерия от 24 снимки на новото 991 GT3 MkII. Галерия от 24 снимки на новото 991 GT3 MkII.

29 May 2017

Ако сте поръчали новата епохално готина GT3-ка от галерията, ще трябва да внимавате в картинката. „Не произвеждаме толкова много коли, така че познаваме повечето си клиенти добре,“ казва Андреас Прьонингер, шефът на GT отдела на Porsche. Казва го в интервю за Car and Driver по повод на това, че определени „колекционери“ купуват автомобили на марката единствено с цел препродажба на по-висока цена в последствие.

„Искам колите ми да се карат. Затова ги правим. Те са прекалено добри за да седят и да събират прах... Не ми харесва този бизнес на хората, които купуват колите ни единствено за да изкарат пари от тях. Това никога не е било целта ни. Не правим ограничени серии за да вдигаме стойността на даден модел. Не искаме да трупаме пачки по покрива на всяко Porsche, което излиза от завода“.

Прьонингер също отправи коментар към собствениците на 911 R (на такава кола, като тази тук със зелените тиранти; после кликнете на нея), които изразили недоволство, че Porsche предлага новото 911 GT3 и с ръчни скорости, което щяло да намали стойността на техните ръчни R-ки. Г-н GT също така казва, че Porsche е автомобилен производител, а не „долнопробен фонд“. Докато има търсене за GT3 с механични скорости, марката ще предлага такова, допълва той.

От Jalopnic пък коментират, че поради ситуацията на пазара и предлагането на модели в ограничени серии, винаги ще има хора, които да купуват редки автомобили за препродаване с цел изгода. И в това няма нищо незаконно, само че подобни схеми създават дисбаланс на пазара и дори могат да бъдат в ущърб на дадена марка. Но, това е положението и разбираме както г-н Прьонингер, така и купувачите препродаващи своите Porsche-та.

Само дето някой от вторите са доста нагли и искат космически суми за своите 911 R. Porsche разпродаде всички бройки адски бързо, след което в Австралия се появи екземпляр за... 1,19 милиона техни долара, което са си около 920 000 щатски... Хах!

„Следим доста стриктно кой препродава колите ни,“ казва Прьонингер, „Не произвеждаме толкова много коли, така че познаваме повечето си клиенти добре. Обичаме да имаме име зад всяка кола, още преди тя да бъде направена...“ Така, че преди да поръчате новото си GT3 е добре да свалите обявите си от OLX. Хахаха, шегуваме се, но разбрахте какво имаме предвид. Porsche наистина си правят черен списък, така че ако имате 911 R, най-добре е да му скъсате гащите от каране със съответната поддръжка. Защото макар и в супер ограничена серия (991 броя), купето е направено точно затова – да се кара и то здраво. Също както новата GT3-ка, разгледайте галерията, след което може да кликнете на тази тук за всички подробности.

Текст: Иван Монев

Лукс от Китай!