Виторио Попов 3-ти в НС3 на планинско „Българка“. Браво!

  • Виторио е нашата голяма надежда за възраждането на рали спорта. Галерия 4 снимки Виторио е нашата голяма надежда за възраждането на рали спорта. Галерия 4 снимки

04 Jun 2017

Този уикенд се проведе планинско „Българка“ над гр. Сливен, родното място на най-младия пилот, който взе участие в планинското състезание – Виторио Попов. С него ви запознахме преди две седмици по време на участието му в рали „България“, където той бе зад волана на Renault Clio RS III. Важно е да отбележим разликата между рали състезанията и високопланинските такива, където състезателите използват едно и също трасе, което е само на изкачване и е до 5 км дължина, но за разлика от ралитата, тук пилота е сам без помощта на навигатор. Също така правилата на високопланинските състезания позволяват на отборите да „освободят“ конете на състезателните си машини, а също така и да използват много повече аеродинамични елементи за стабилност.

Това бе дебютното състезание в тази дисциплина за Виторио Попов, който отново седна в новата Ford Fiesta ST EcoBoost. Тук идва моментът да поздравим малкото момче, което съвсем геройски се пребори за 3тото място в клас НС3 и то с автомобил, който няма почти никакви подобрения от заводската му версия /като изключим разбира се roll cage-a и другите системи за безопасност, които са наложени от FIA/.

И вчера на тренировките, и днес на състезанието Виторио записа много постоянни и близки времена, което показва, че той е използвал абсолютният максимум на Fiesta-та в това и техническо състояние.

Най-доброто постижение на Виторио е днес в третия манш, като по 4.2 км трасе той успя да свали хронометъра до 03:12.590 мин. Виторио сподели пред нас, че автомобила има огромен потенциал и неговия отбор тепърва има планове за развитие, което ще подобри стабилността, динамиката и ускорението на автомобила, а не толкова мощността. Виторио също разказа, че това състезание е било тестово за него и Фиеста-та като подготовка за следващото рали „Твърдица“, което ще се проведе на 14-16 Юли 2017.

„Ралитата са моята страст, тъй като условията там са много по-тежки, самите състезания са много по-дълги и никога не знаеш какво те очаква. Не случайно рали спорта е върха в автомобилните дисциплини. Надявам се да намерим финансова подкрепа, за да можем да подобрим автомобила и да го направим по-конкурентен за променливите условия. Трябва да наблегнем на окачването, спирането и трансмисията на Форд-а, за да можем да използваме реалната му мощност на 100%.“ – сподели 17-годишният Виторио.

Планинско „Българка“ се провежда по част от култовата едноименна скоростна отсечка от рали „Сливен“, като организаторите са избрали най-трудната и част включваща множество серпентини, обратни завои, няколко много скоростни и бързи участъци и денивелация от 6.4% изкачване. Според пилотите, това е може би едно от най-трудните трасета в целия високопланински шампионат, който наистина подлага и автомобили и пилоти пред един огромен физически и технически тест.

Състезанието спечели Илия Царски, следван от Христо Манолов и Юлиян Телийски, и тримата със страшно подготвени Mitsubishi Lancer Evo 9, които разполагат с има няма 700-800 к.с.

Ние от DizzyRiders.bg също летяхме по това легендарно състезателно трасе, гордо представени върху автомобилa на Виторио Попов и очакваме с нетърпение и следващите състезания, за които ще ви информираме. Продължавайте да следите нашите новини за повече информация за следващите рали състезания.

Отново поздравяваме Виторио за страхотния му успех и борбеност, както и всички останали състезатели, организатори и страхотната публика, която допринася за уникалната атмосфера по тези състезания.

Първородната Godzilla!