Peugeot показа колата, с която ще гони трета поредна победа в Дакар

  • Галерия с 20 снимки Галерия с 20 снимки

29 Jun 2017

Победите в едно от най-тежките състезания в света на моторните спортове – рали „Дакар“, не се коват от ден за ден. Често шампионската платформа е толкова силна и осигурява толкова голяма преднина, че отборите постигат невероятни серии. Помните как преди повече от десетилетие Mitsubishi спечели седем поредни участия. После Peugeot постигна хеттрик, а след тях MINI взе победата в четири поредни години. Дали сега е ред на Peugeot да установи господство? Пред вас е колата, с която французите ще се опитат да го направят.

Казва се 3008DKR Maxi и има толкова общо с европейската кола на годината Peugeot 3008, колкото вашата Fiesta с тази в раликрос шампионатите. Maxi е с цели 8 инча по-широк от предшественика си, използва съвсем ново окачване, но вероятно ще се задвижва от трилитровия битурбо дизел, с който Peugeot спечели миналата година. Машината има 340 к.с., които праща единствено към задните колела. Да, това е вярно, от две години Дакар се печели от кола със задно. От една страна това осигурява на екипа някои преимущества според правилника, а от друга не целият Дакар е дюни.

Първото рали, в което ще участва 3008DKR Maxi, е в Русия и Китай следващия месец. Единият автомобил ще бъде управляван от 9-кратния WRC шампион Себастиен Льоб, а другият от 13-кратния победител в Дакар Стефан Петерханзел.
Сирил Депре и Карлос Сайнц са другите двама пилоти, които ще се присъединят към екипа за Дакар през януари.

Първородната Godzilla!