Porsche Panamera Sport Turismo е комбито на комбитата. Видео

  • Галерия с 9 снимки Галерия с 9 снимки

27 Jul 2017

В свят, в който Porsche прави дизелов хечбек и два джипа (кросоувъра, SUV или както там ги наричате), не е толкова чудно, че се появи Porsche комби. Заклетите почитатели на този тип каросерии плеснаха с ръце от радост, когато преди няколко месеца дългоочакваната премиера се състоя. И все пак това Sport Turismo се остава непозната и дълбока вода за масовия автомобилен почитател.

Журналистическите ревюта все още го отбягват, по улиците не сме го виждали, а дори и след година-две, в страни като България, луди на тема кросоувъри, едва ли елегантното шутинг брейк създание ще е особено честа гледка.

Затова всяко видео ревю на колата е добре дошло за нас, особено, когато идва от авторитетна медия като AutoCar. Всъщност водещият Мат Сандерс видимо се притеснява пред камерата, но дали причината не е, че кара кола, за която са мечтали няколко поколения. И която е първата на практика способна да бутне прът в колелата на вездесъщото Audi RS 6 Avant...

Няма да ви разказваме ревюто – отворете си бира и слагайте пуканките в микровълновата, защото предстоят шест поучителни минути с Panamera Sport  Turismo. Много производители се гордеят колко бързо успяват да доведат до поточните линии своите прототипи. Porsche не е от тях. Комбито престоя цели пет години, преди да се превърне в сериен модел. Изумителното внимание към детайла и епохалната доза лукс на стандартната Panamera ни карат да мислим, че Sport Turismo много по-често ще разкарва стикове за голф, отколкото съдомиялни. От друга страна, който може да си позволи шестцифрената сума в евро, за да го притежава, едва ли ще се спре пред това да сложи калния планински байк в багажника.

В теста се разглежда върховата версия Turbo с 550 к.с., ускорение до 100 км/ч за 3,6 секунди и влудяваща максимална скорост от 304 км/ч.

 

Ако твърдо не искате комбито, какво ще кажете за така наречения хечбек...

Първородната Godzilla!