Mercedes и Bosch са готови с първия паркинг за автономни автомобили

  • Галерия с 8 снимки, на движещи се сам-самички Benz-ове Галерия с 8 снимки, на движещи се сам-самички Benz-ове

28 Jul 2017

Заглавието може да ви хвърли в известен смут. Да, прави сте, че когато един ден автомобилите станат автономни, то всички паркинги ще са паркинги за автономни автомобили. Днес обаче автомобилите все още не са автономни, така че всеки паркинг, в който те могат да се оправят сами, е паркинг за автономни автомобили.

Този е първият такъв. Намира се в музея на Mercedes в Щутгарт. Посетителите имат възможност да вземат кола под наем, като магията идва в момента на вземането и връщането – това става автономно. Избирате какво искате да карате през приложение за смартфон, натискате бутон, и хоп, Е-класата изскача от подземния паркинг и грациозно спира точно пред вас. Оттук нататък вие поемате управлението, но дойде ли моментът за връщането, отново просто слизате от колата на предназначеното за целта място, затваряте вратата и натискате бутон на приложението, с което давате знак на Benz-а сам да си търси място за паркиране.

Звучи доста просто, но на практика се различава от това, което засега разбираме под автономно управление, защото освен умни коли, разчита и на умен паркинг. Той е наблъскан със сензори на Bosch, така че хората от Mercedes да са сигурни, че няма да стане масова стачка на автомобили или нещо по-лошо – скъпоценните лимузини да си устроят собствени блъскащи се колички. Предстоят няколко месеца на тестове и одобрение от властите преди „атракцията” да отвори врати за реални посетители през следващата година.

Лукс от Китай!