Новият Rolls-Royce Phantom е по-тих от ядрена подводница, скоростите му се управляват от космоса

  • Галерия от 30 снимки. Галерия от 30 снимки.

28 Jul 2017

Това е той, новият Rolls-Royce Phantom VIII, който представлява по-скоро мащабен фейслифт на модела преди той да отиде в историята. Изцяло новата кола ще дойде с карбонови работи по конструкцията, а вероятно и с помощен ел. мотор, но дотогава имаме този Phantom VIII.

От Rolls казват, че обновеният Phantom е най-тихият автомобил в света и подплатяват твърдението си с доста... „подплати“. Използвана е близо 130 кг шумоизолация, стъклата са двойни с дебелина 6 мм, по купето разполагало с „лети алуминиеви свръзки“ за допълнителна изолация. Британците са работили тясно и с производителя на гуми за да получат нещо наречено 'Silent-Seal', което така и не разбрахме какво означава, но добавяло още тишина към преживяването.

В резултат новият RR Phantom е с 10% по-тих от предшественика си при скорост 100 км/ч. Супер, сега всички, който са се оплаквали, че големият им Rolls е шумен могат спокойно да си поръчат новия. Същите могат да го получат и със собственото им ДНК вградено в таблото. Това е абсолютно сериозно – британците предлагат т.н. “The Gallery” инсталация за областта при жабката, която може да представлява произведение на известен китайски скулптор, порцеланово арт творение от световно известен производител на... порцелан или 3D принт апликация със златни мотиви, която реално е направена по ДНК картата на собственика.

В механично и електронно отношение също има космически технологии, буквално. Осемстепенната скоростна кутия на ZF в случая е наречена Satellite Aided Transmission (SAT) и работи също с GPS данни. Тоест, когато колата осъзнае, че идва изкачване или завой, може да предпочете да не качи предавка. Що се отнася до мотора, той е 6,75-литров V12 с две турбини и развива 563 к.с. Мощността му може и да е по-малка от тази на Ghost например, но 900-те Нм идват още от смешните 1700 об/мин.

Много практичен и интересен!