Тестваме Ford Mustang GT Convertible, онзи с 5-литровия V8. Галерия и видео

  • Галерия с 32 снимки. Галерия с 32 снимки.

04 Sep 2017

Ford Mustang с независимо задно окачване??? Шестото поколение на легендарния модел е именно с такова, а за щастие Moto-Pfohe имаха тестова кола, при това с 5-литровия V8 с 418 к.с. и мек, сгъваем покрив, боядисанa в убийственото Ruby Red и каченa на черни 19-ичнови джанти. Взехме го за да видим що за кола е първият Mustang направен (и) за Европа.

Дизайн. Страхотен. С Mustang MkIV Ford просто уцелиха десетката, а ако си мислите, че всички поколения са красиви, сетете се за третото поколение – ужас с четири гуми. Актуалният е агресивен, същевременно без излишни работи, отпред с орлов поглед и капак дълъг, колкото маса за тенис, чиста странична линия, а отзад – по един ауспух във всеки край и декоративен дифузьор в цвета на купето между тях. Цветовата гама също е яка, тестовата кола е в Ruby Red червено с черни 19-ки, но Triple Yellow също е много силен избор.

Двигателят. В случая с истинския 5-литров V8, който генерира 418 к.с. и 530 Нм. Тестовият ‘Stang е с 6-степенна автоматична кутия, като се предлага и механична също с толкова скорости. Другият вариант е 4-цилиндровия EcoBoost – 314 к.с. и 432 Нм, достатъчно силен, но при него ще ви липсва звука на V8-мака. Изпускателната система боботи mnogo приятно, макар че можеше да е по-шумна – Mustang не предлага бутон за „отваряне“ и „затваряне“ на ауспусите, като Jaguar F-Type например, чийто V8 трещи епохално. Но колата на Ford е и над два пъти по-евтина, което не трябва да се подценява. Освен това пазарът е пълен с решения за следзаводски монтаж, които са на ръба (или зад закона) по отношение на децибелите, ако сте фенове, така че звукът може да стане още по-добър.

Динамиката. Musnatg не е малка кола и макар вече да е съобразен и със Стария континент, 4,8 метра дължина и 2 ширина не са особено европейски размери за кабрио. Масата е 1,8 тона, също не е малка, а предният капак е най-тежкият, който някога съм вдигал. За щастие моторът в случая е 5-литровият V8, по-доброто решение за задвижването, ако не гоните икономията. При Mustang, кабриолет... Колата ускорява за 4,8 до 100 и вдига 250 км/ч, доста прилични параметри (5,8 и 235 за EcoBoost), а с независимото задно окачване вече и завива доста по-прилично. Взима ги много по-добре, но не забрявайте, че в случая имаме кабриолет – той вози една идея по-меко от купето, доста комфортно и е предназначено по-скоро за ластици съпроводени с готиния тътен на 5-литровия V8, отколкото за рекорди на „Ринга“. Що се касае до скоростната кутия, също не е от най-пъргавите решения, дори когато се ползват лопадките зад волана. В режим Sport+ ситуацията се подобрява, но не очаквайте реакции, като от 8-степенен ZF или кутия с два съединителя. За 2018-обаче Ford сменя автомата с 10-степенен, което също е нещо любопитно. Що се отнася до спирането, GT версията идва и с по-яки спирачки Brembo с 380-милиметрови дискове отпред, така че колата може да ускорява уверено и в обратна посока.

Комфортът. Казахме, че окачването е приятно меко, но без да бъде прекалено за да се лашкате в завоите. Ford наистина са уцелили компромиса, както при Fastback Coupe-то, така и при този Convertible. Друг плюс е формата и най-вече ъгълът на задните облегалки. Често при 2+2 кабриолетите наклонът на повърхностите за облягане е почти 90 градуса спрямо хоризонталната част, но в Mustang се гърбовете се наместват комфортно и отзад. Друг е въпросът, че не остава много място за краката, но това трябва да се очаква от такава кола. Изолацията на гюрука? Не очаквайте акустичен комфорт, като при купето, но е прилична за мек покрив, който се вдига и сваля с добра скорост. Единствен минус на гюрука е, че иска от вас да намалите и почти да спрете за да оперирате с него, за разлика от други модели на други марки, но тази болка е малка.

Оформлението на интериора. Салонът е космически спрямо предходното поколение, готин дизайн, добра подредба и прилично качество на сглобката. Твърди пластмаси обаче все още се намират, което може да ви подразни. Друга лека недомислица са двата капака, които возите в багажника и които служат за покриване на механизма на гюрука. Това са просто две парчета пластмаса, защипващи се в зеещите отвори над „хълбоците“ на колата. Но явно якият дизайн иска и някой жертви. Иначе, обемът на споменатия багажник не се влияе от позицията на покрива и винаги е 332 литра (408 при Fastback Coupe). В Mustang се чувствате добре и няма загадки при боравенето със системите.

Цената. Поговорката гласи че кеф цена няма, но на всички ни е ясно, че има. В случаят кефът се нарича Ford Mustang Convertible, а цената започва от 88 000 лв. за 4-цилиндровия EcoBoost с 314 коня (79 200 е купето). По-истинската GT версия с 5-литровия V8, стартът е от 96 700, към които обаче е разумно да прибавите максимум 6-7 за екстри, защото серийното оборудване е достатъчно богато. Към цената може би е добре да спомена и разхода – за малко по-малко от два дни каране ми даде 23 л/100 км, абсолютно нормална стойност при положение, че се сещате, че не съм внимавал да не надвиша 4 хил. об/мин. Ако искате да икономисвате с Mustang, EcoBoost е вашият вариант, но там спестявате и звука. Иначе, за 2018-та Ford пуска фейслифт плюс опция за 10-степенен автоматик, така че с него и V8-мака ще намали жаждата си.

Заключението. Ford Mustang GT Convertible не е кола за „Нюрбургринг“, а кола за кеф. Вече е по-пригодна за Европа, но калибърът и остава американски. Интериорът е значително по-добър отпреди, а цената може да се нарече дори изгодна – кабрио с 5-литров V8 с над 400 коня за под 100 хил. лв. 

Текст и фотография: Иван Монев. Специални благодарности за видеото на Dead Slow.

Много практичен и интересен!