Jaguar E-type Zero Concept е електрически Е-type с 295 коня и 5,5 сек до 100 км/ч. Галерия и видео

  • Галерия от 12 снимки. Галерия от 12 снимки.

10 Sep 2017

Защо „електрическите концепции на бъдещето“ трябва да приличат на пластмасови балони с огромни дисплей, нефункционални врати и салони приличащи на финландски хол от 2035-та година? Не може ли този екологичен начин на задвижване да се смеси с класически форми от миналото? Jaguar правят точно това с Jaguar E-type Zero Concept.

Колата е базирана на 1968 Jag E-type Series 1.5 Roadster, който е възстановен до последния детайл в оригинален вид, като изключим задвижването. А да, също и LED фаровете, който са монтирани по-скоро с цел пестене на електроенергия.

Еко класиката се задвижва от ел. мотор с мощност 220 кВт (295 к.с.), който му позволява да ускорява от 0-100 за 5,5 секунди. Това е със секунда по-добро постижение от първия E-type, казват от Jag. Енергията идва от литиево-йонна батерия с капацитет 40 кВтч и е достатъчна за „реален пробег“ от 270 км. Зареждането пък трае 6-7 часа в зависимост от мрежата.

Вътре? Еклектика. Виждаме класически волан с дървен обръч, зад който седи дигитален дисплей вграден в карбоново табло. Салонът можеше и да е по-класически, но и така ни допада. Друго интересно? Името съдържа думата Concept, но тази кола може да се поръча.

Първородната Godzilla!