Вижте как новото A8 не се нуждае от шофьор в задръствания. Видео

  • Новото A8 на Audi е първата кола в света с автономност от ниво 3, твърдят от компанията Новото A8 на Audi е първата кола в света с автономност от ниво 3, твърдят от компанията

22 Sep 2017

Освен ако не се връщате от 20-месечна почивка на Луната, вероятно сте наясно, че автомобилните производители се надпреварват да предлагат различни самоуправляващите се технологии. Audi току-що показа новото поколение на своя A8, което е първата кола с автономност от ниво 3. Това ниво предполага, че в определени ситуации колата може съвсем самостоятелно да се движи, но трябва винаги да сте нащрек. В случая с A8 въпросната ситуация е в задръствания на магистрала при скорост до 60 км/ч. Обичайна е за Германия, така че производителят е решил, че е подходящо начало за автономната му програма.

Във видеото на SlashGear по-долу ще видите как на практика работи AI Traffic Jam Pilot, както в Инголщат наричат системата. За по-голяма сигурност колата винаги следи очите на шофьора – ако те не са на пътя или са затворени за продължително време, тя ще подаде звукови и светлинни сигнали, за да го събуди или бавно ще спре в лентата си.

Във видеото колата се представя сравнително убедително, когато трафикът около нея е достатъчно тежък, но изисква незабавна реакция от шофьора, когато колите се разредят, което не ни звучи супер високотехнологично. И все пак е някакво начало.

 

Първородната Godzilla!