Lamborghini LM002: Предшественикът на Urus и историята му в България

  • Галерия с 16 снимки Галерия с 16 снимки
  • Единствената снимка на Единствената снимка на

05 Dec 2017

Само преди няколко часа Lamborghini представи един от най-революционните модели в историята си. Но как се стигна до идеята за SUV от Lamborghini и първи ли е той в историята на компанията? Вероятно добре знаете отговора на втория въпрос – не е.

А дали ръбатото чудовище от 80-те има някакво влияние върху модерния загладен турбо шедьовър? Едва ли. Urus е рожба на клиентските запитвания и вероятно ще се превърне в златна кокошка за марката, докато LM002 от 80-те беше просто безумна демонстрация на възможното.

И все пак какво представлява въпросният LM? Италианците взеха основата на изоставен военен прототип, добавиха му мускулеста каросерия и луксозен интериор, вкараха под предния капак дванайсетака на Countach и така бе роден звярът.

Обожаван от диктатори, рок звезди и почти всеки платежоспособен клиент по онова време, той остана изключително рядък екземпляр, произведен в едва 301 броя. Виждали сме един от тях и у нас, но архивите мълчат по въпроса дали бялото LM002 със софийски номер още е в страната. Ще го видите в последната снимка от нашата галерия, сканирана от страниците на някогашното списание на автокъща Капитолия. Преди десетина години колата се продаваше за около 60 000 лв. Във форумите може да прочетете най-причудливи истории по въпроса какво й се е случило – от очакваното, че е продадена в чужбина, до това, че лежи на дъното на язовир Монтана заради застрахователна измама.

По-малко от 50 екземпляра са били доставени в Щатите, а в галерията ще откриете един от въпросните, преминал току-що през щателна реставрация, увеличила цената му до половин милион долара. Не е зле, а!? Разгледайте я, след което кликнете на новото Lambo Urus за неговата галерия и данните на колата.


Много практичен и интересен!