Продават Mercedes Grosser, принадлежал на Хитлер. Въпреки историята си, колата е впечатляваща

  • Галерия с 10 снимки Галерия с 10 снимки

27 Dec 2017

През януари на търг, организиран от Worldwide Auctioneers в Скотсдейл, Аризона, САЩ, ще бъде продаден забележителният Mercedes-Benz 770K Grosser Open Tourer, който виждате на снимките тук. Гигантският кабриолет за съжаление е известен най-вече с това, че е една от седемте машини от модела, на които се е возил Адолф Хитлер. Grosser е използван по време на множество паради между 1939 и 1941 г. Много от общо произведените 117 броя Mercedes 770, са служили по един или друг начин на нацисткия режим.

Конкретният екземпляр е с допълнителна бронировка (въпреки откритата си каросерия), издържащо на куршуми предно стъкло, като зад седалките може да се постави откачаща се защита срещу изстрели.

Гигантът се задвижва от 7,7-литров редови осемцилиндров мотор с 230 к.с. Трансмисията е 5-степенна механична. Освен кабриото, Mercedes произвежда още две версии на колата – лимузина Pullman и Touring car, като и двете са 6-местни.

След края на войната колата попада в ръцете на Съюзниците и е пазена в отлично състояние в Щатите до днес. 10% от цената й ще бъде употребена за образователни инициативи, свързани с Холокоста.
 

Много по-добра от предишната?