Porsche обясняват защо спирачките „свирят“. Видео

  • Дисковете от керамика и въглерод предизвикаха революция в спирането. Дисковете от керамика и въглерод предизвикаха революция в спирането.
  • Това е мега мощната система на GT2 RS: предните дискове са с диаметър 41 сантиметра. Това е мега мощната система на GT2 RS: предните дискове са с диаметър 41 сантиметра.
  • А това е една от първите карбо-керамични системи в серийно производство. Колата е 2004 Porsche Carrera GT. А това е една от първите карбо-керамични системи в серийно производство. Колата е 2004 Porsche Carrera GT.

02 Feb 2018

Видеото е любопитно, не е дълго, като единственото изискване за гледането му е да разбирате малко английски. Ако пък този език не ви е от силните, картинките също са интересни.

Заключението е, че производителите полагат доста усилия (и в частност Porsche и Brembo), за да намалят „пищенето“ на спирачките, но поради множество фактори и самата физика, пълното им утихване е невъзможно.

Гледайте видеото, вижте и трите картинки, на две от които са изобразени могъщите системи на Porsche Carrera GT и Porsche 911 GT2 RS, след което може да кликнете на тази снимка за друг интересен материал – първият в света спирачен апарат изработен на 3D принтер.

 

Много практичен и интересен!