Bugatti прави с 3D принтер най-големия титаниев спирачен апарат в света

  • Галерия с 8 снимки. Галерия с 8 снимки.
  • Актуалните спирачки съвсем не са лоши Актуалните спирачки съвсем не са лоши
  • Способни са да спрат Chiron от 400 км/ч за 491 м Способни са да спрат Chiron от 400 км/ч за 491 м

22 Jan 2018

Bugatti Chiron безспорно е една от най-изумителните съвременни коли, когато става въпрос за каквито и да е числа. 16-цилиндровото чудовище има четири турбини, 1500 к.с. и 1600 Нм – последните, налични от 2000 об/мин. Могъщият автомобил тежи 1996 кг, а ускорението до 400 км/ч отнема 32,6 секунди. Спирачният път от тази скорост е 491 м. И още – цялата тази чудовищна мощност трябва да спре някак. За целта в Bugatti са увеличи с 2 мм дебелината и с 20 мм диаметъра на спирачните дискове в сравнение с Veyron, като въпросният диаметър е достигнал 420 мм отпред и 400 мм отзад. Те се захапват от 8-бутални спирачни апарати отпред и 6-бутални отзад. И така стигаме до главния герой на тази история.

Спирачките на Chiron са най-големите в серийно произвеждан автомобил и се изработват от високоякостна алуминиева сплав. Това е достатъчно за актуалните динамични характеристики на Chiron, но не би било ефикасно, ако те се променят в посока нагоре. На кратко френската компания, част от портфолиото на VW Group, разработва нови титаниеви спирачни апарати, които ще произвежда с 3D принтер, за предстояща по-бърза версия на колата. Ура! Предимствата са очевидни. Алуминиевите машинки в колелата на Chiron тежат 4,9 кг, докато 3D-принтираните титаниеви версии – само 2,9 кг. Звучи доста впечатляващо, като се има предвид, че са дълги 40 см и трябва да удържат два тона, летящи с над 400 км/ч.

Bugatti разработва три месеца апаратите съвместно с Laser Zentrum Nord. Всеки отделен брой се принтира 45 часа на най-голямата машина от този тип в света, като принтерът прави общо 2213 слоя. Новите спирачни апарати ще бъдат използвани за следваща версия на колата (може би Super Sport, стискаме палци), а тестовете им тепърва предстоят…

Супер, стискаме палци да минат добре, а междувременно може да кликнете на този Chiron, който ще ви отведе до интересна галерия от производственя процес на този изумителен автомобил.

Много практичен и интересен!