Искаме този Volkswagen SP2 с Fuchs джанти от Porsche

  • Галерия с 12 снимки. Галерия с 12 снимки.

06 Feb 2018

Жалко, че в България няма такъв автомобил или поне не знаем да има. Ако имаше, вероятно щяхме да го видим в групата Volkswagen Classics Bulgaria. На конкретната кола пък попаднахме в Quality Stance, което обяснява „спусната“ му визия. Ние бихме предпочели стоковото окачване, но бихме взели тези “Fuchs” джанти.

Припомняме, че Volkswagen SP2 се произвежда в Бразилия в периода 1972-1976-та и е предназначен основно за месния пазар. Една от причините за появата на модела, е че по онова време страната е затворила границите си за внос на автомобили, което я оставя без реален спортен модел, с малки изключения, като местно произвежданата Puma.

VW Бразилия, благодарение на относителната си независимост от Волфсбург, решава да разработи спортно купе под името ‘Project X’. Прототипът е готов през 71-ва, като серийният вариант се появява година по-късно, базиран на платформата на VW TL (реално Type 3). Четирицилиндровият въздушен боксер е с увеличен на до 1,7-литра работен обем и генерира 75 к.с.

Въпреки добрите си форми и също добре оформения интериор, SP2 не може да се похвали с подобаваща динамика. Максималната скорост е около 160 км/ч, която заедно междинните ускорения, не можела да се противопостави на динамичните показателни на местната Puma. Това резултирало в ниски продажби и спиране на производството през февруари 1976-та.

За по-малко от четири години VW Бразилия произвежда малко над 11 хиляди SP2, като цената на автомобила била незначително по-висока от тази на Beetle. Днес моделът остава изключително рядък и малкото екземпляри за продан вървят по 40 хил. евро и повече.

Първородната Godzilla!