Що за кола е новият Ford Fiesta? Видео

  • Галерия с 27 снимки. Галерия с 27 снимки.

06 Mar 2018

Бърз отговор още в началото: много различна от предходното поколение и по-добра. И понеже започваме статията директно, най-бруталното подобрение е интериорът. Което е добре, защото все пак там прекарвам по-голямата част от времето си с автомобила, в самия него.

Интериорът. Логично, но макар и функционален, кокпитът на предходното поколение Fiesta се усещаше поостариал, в контраст с все още актуалния екстериор. Салонът на Fiesta Mk7 е за 2-3 класи нагоре в сравнение с този на Mk6. Няма ги вече многото бутони подредени в стил мобилен телефон (не смарт), а вместо тях се монтира 8-ичнов дисплей (6,5-инчов при изпълнението Trend), който работи супер. Седалките са удобни, самият интериор е организиран умно, а материалите са каквито очаквате от автомобил от класа, с леки изключения.

Размерите. Колата е и по-голяма. Междуосието е нараснало със скромните 4 мм (следите също, оттам идва и бонус в стабилността), но новата конструкция на седалките и формите на екстериора, са отворили повече място вътре. Отвън? Дизайнът е „поомекнал“, не предизвиква революция и като цяло колата изглежда по-зряла.

Технологиите. Новата Fiesta предлага доста електронни помагачи. Система за предупреждение при напускане на летата, адаптивен криуиз контрол, предупреждение за превозни средства в сляпата зона, сензори за трафик, който помагат при включване в движението на заден ход (при отпаркиране), Fiesta може да се екипира, като автомобил от по-висок клас.

Моторите и динамиката. Именно усещането при шофиране бе една от най-силните страни на предходното поколение. Fiesta остава една от най-забавните и директни малки коли на пазара, механичната кутия вече е с шест скорости (супер за магистрално каране), а по-широките следи са направили колата по-стабилна.

Тестовият автомобил бе с 1-литоривя EcoBoost със 100 к.с. (започва от 26 100 лв.), като конкретната кола струва 34 800 лв., заради изпълнението Titanium. То е най-високото преди топ-топ версията Vignale и идва с всички асистенти за водача, автоматичния климатик, 8-инчовия тъч и други. Пъргавината е повече от достатъчна, но търсещите по-спортно усещане е добре да заложат на 125-конната версия на същия мотор, който се предлага дори със 140 коня. Атмосферният 1,1-луитров мотор е със 70 и 85 коня, но EcoBoost гамата определено е много по-забавна. Дизелът? 1,5 с 85 или 120 коня.

Заключението. Доста по-зрял дизайн и интериор на светлинни години напред в сравнение със стария. Все още се намират твърди материали, но усещането за качество и ергономия е тотално различно. Шестстепенната ръчна кутия е много добър механичен ъпдейт (има и автомат със 6 скорости), EcoBoost моторите продължават да са най-добрия избор, а специфицирана разумно, Fiesta продължава да бъде сред най-добре оборудваните и забавни за каране малки коли на пазара.

Лукс от Китай!