Ето го следващия VW Phaeton. I.D. Vizzion е електрически, автономен и червен

  • Галерия с 9 снимки Галерия с 9 снимки

07 Mar 2018

Годината е 2022 и Volkswagen най-накрая се решава да представи наследник на отдавна изчезналия си динозавър Phaeton. Но този път не говорим за големи дизели или дванайсетцилиндрови бензинови мотори, а за тихо жужащ електромобил без волан и педали, защото се управлява с гласови команди, ниво на автономност от пета степен и изкуствен интелект.

Според специалистите I.D. Vizzion е една от най-важните коли на автосалона в Женева тази година, защото не е някаква фантасмагория, а пътят, по който единият от трите най-големи производители в света, е поел.

Малко повече по техническата част. Концептуалният модел има два електромотора, две трансмисии и огромна 111-киловатчасова батерия. Предният електромер има 101 к.с., задният добавя още 201 за общо 302 к.с. Не звучи много, но не забравяйте, че това ще е автомобил за безопасно придвижване от точка А до точка Б, който предварително ще знае къде е разумно да се ускори и къде трябва да се спазва по-ниска скорост. Според запознати при ниво на автономност 5 колите ще бъдат ограничени до скорости от 180 км/ч. Пробегът с едно зареждане на I.D. Vizzion е 664 км. Зареждането на батерията пък ще е индуктивно, без кабел.

Огромният VW се простира на дължина от 5,16 метра и има междуосие, сравнимо с това на дългата S-класа – 3,09 метра. За сравнение – джантите са 24-инчови. Футуристичният интериор е по-изчистен от този на Tesla, включва холограми, система за гласови команди и резервни механични джойстици, в случай, че системата за разпознаване на гласа ви откаже…

А може би предпочитате лично да управлявате колата си. Тогава разгледайте галерията с коли с волани от Женева 2018, като цъкнете на снимката на този McLaren Senna:

Първородната Godzilla!