Toyota убива дизелите си в Европа до края на годината

  • Галерия със 7 снимки Галерия със 7 снимки
  • Land Cruiser и Hilux са два от трите модела, в които дизелови версии ще се продават и след края на 2018. Във всички други остават само бензинови и хибридни варианти Land Cruiser и Hilux са два от трите модела, в които дизелови версии ще се продават и след края на 2018. Във всички други остават само бензинови и хибридни варианти

08 Mar 2018

Въпреки откъслечните добри новини за любителите на черния пистолет на бензиностанциите, бъдещето на дизела, поне в Европа, не изглежда светло. След скандала с измамите на Volkswagen продажбите на този тип двигатели падат стремглаво, което кара някои производители да преразгледат напълно отношението си към нафтата. Toyota е един от тях и току-що съобщи, че до края на годината ще спре да предлага дизелови леки коли на Стария континент. Като се има предвид, че Toyota е един от най-големите производители в света, това е ключов момент.

Йохан ван Цил, изпълнителен директор на компанията за нашия континент, съобщи, че по-малко от 10% от клиентите на Toyota избират дизели в леките коли на компанията. За сравнение – 41% от продажбите са на хибриди. Японците все пак си оставят вратичка, като признават, че засега ще запазят дизелови версии за Land Cruiser, Hilux и вана Proace, което е разбираемо, като се има предвид, че тези модели се радват основно на дизелови продажби.

Първородната Godzilla!