Watkins M001 е супер изчанчен мотор, базиран е на BMW R 1150 RT

  • Галерия с 13 снимки. Галерия с 13 снимки.

22 Mar 2018

Байкът е дело и приумица на човек на име Джак Уаткинс, който си сътрудничи с друг „зъл гении“ на име Матеоз Козловски от Гданск, Полша. За база е ползвано BMW R1150 RT от 2002-ра, като от оригинала не е останало почти нищо – на практика само двигателят, кардана и спирачките.

Задната джанта е от BMW GS, а предната от Yamaha XJ6. Тя обаче е свързана със завиваща главина и металните рамена на окачването, които Джак разработва първо като дигитален проект. Проект, съставен от около 100 компонента, в това число осем сачмени и също толкова линейни лагера.

„Въпреки постоянно изникващите технически пречки, исках да запазя мотора различен,“ казва Джак. За целта той методично променя и тества всяка идея на ход. Амортисьорите взима от Moto Guzzi V750, а „спойлерите“ на M001 реално представляват лазерно изрязани листи стомана. Те са прегънати на 6 места и хванати прецизно за двигателя – за да са точни именно тези крепежни точки, байкът е бил предварително сканиран.

Джак успява да помести и 16-литров резервоар, но това далеч не става праволинейно. „Трябваше да измисля начин как да пренеса товара от задното окачване през резервоара. Измислих монтирах в него специална вътрешна структура, която да отцежда натоварването към крепежните точки“.

Майсторът казва също, че е ползвал стоманени листи заради предимството им в цената им спрямо алуминиевите. „Мислех, че ще мина през доста грешки и, че ще има доста брак. В крайна сметка обаче се получи доста по-добре“.

Какво мислите вие? Прекалено екстравагантен ли е мотора или пък глъдка свеж въздух? И като стана въпрос за радикални байкове, може да кликнете и на този тук - Madboxer с 2,5-литров турбо боксер от Subaru WRX.

Лукс от Китай!