Ден за мотори: карахме KTM, Kawasaki и Harley! Видео

  • Галерия с 19 снимки. Галерия с 19 снимки.

27 May 2018

Този е чисто нов, нали?“ Попитахме след като усетихме миризмата на ново, идваща от Ninja 400. „Току-що махнахме найлона от седалката за вас“, отвърнаха домакините. Така започнаха изминалата събота за нас, с каране на няколко чисто нови мотора.

Мястото на събитието бе картинг писта „Красна Поляна“, където EDImotocenter организираха първите в България KTM Orange Days. Събиране за фенове на австрийската марка, на което всеки с валидна категория A (или A2, което също бе интересно), можеше да кара някои от новите модели на KTM.

Не само на KTM обаче, защото освен любопитния 790 Duke, който бе акцент на събитието, Еди бе докарал и новите Kawasaki Ninja 400 и Z900RS. Те също се предлагаха за тест, а за гледане, пипане и сядане, бяха изложени супер интересните Husqvarna Vitpilen 401 и Svartpilen 401, за които писахме през 2016-та, тогава все още прототипи. Там бе и могъщият KTM 1290 Super Adventure S (кликнете тук за материала на могъщата R версия), както и още няколко байка.

Ninja 400? Може да е „само 400-ка“ за притежателите на категория А, но подходящият за A2 лиценз байк може да бъде доста любопитен и за първите. Двигателят е прекрасен, усеща се адски жив, с 45 к.с. и 38 Нм, който са повече от адекватни за 168-килограмовия байк. Вилката е с по-дебели колове, вече 41 мм (37 мм преди), спирачките са леките и мощни Nissin, а таблото е с готин LCD дисплей. За малкото време на байка усетихме, че се управлява чудесно на не особено широката картинг писта, така че очакваме навън да се усеща още по-свободен.

KTM 790 Duke е по-голям хулиган от Ninja-та. Той се задвижва от чисто нов LC8c двигател с 800 кубика, като паралелната конфигурация – освен доста тяга – гарантира и много приятен звук. Мощността е 105 к.с., максималният въртящ момент е 87 Нм, а масата е 149 кг. KTM 790 Duke също може да се вземе в изпълнение за категория A2, което допълнително разширява възможностите за реализация на готиния байк. Bosch ABS-ът дори предлага режим ‘Supermoto’, когато решите „да му отпуснете края“. Впечатленията? Лесен за каране мотор, който може да бъде доста див. Това ни се искаше, да излезем на пътя и да видим какво наистина може 790.

Вместо това обаче отидохме директно при Harley-Davidson Sofia, които бяха организирали традиционният си ‘Harley on Tour’ тест, тази година под мотото ‘Freedom on Tour’. Рядка възможност за каране на всички модели на марката или поне тези до които успеете да се докопате. Последното не е трудно, просто изисква  предварително записване. Ние избрахме внушителният Road Glide, чийто дизайн впечатлява. Harley определено са успели да направят супер ефектен и запомнящ се дизайн – тя просто доминира и респектира участниците в трафика. Моторът е масивен, но спира добре благодарение на спирачките Brembo. ABS-ът е сериен, а двата кръга са свързани електронно, така че рискът да объркате нещо при спиране е доста по-малък. 107-кубиковия Milwaukee-Eight също доминира. Това са 1,75 литра, които не изпитват никакъв проблем със задвижването на 390-килограмовата машина. Окачването е регулируемо, като байкът определено си пада повече по дългите пътувания. Внушителна машина, снабдена и с необходимите удобства за това.

Изключителен ден с най-новите мотори на KTM, Kawasaki, Husqvarna и могъщите Harley! Първи впечатления от байковете, като скоро се надяваме да ви представим и някой с подробен, индивидуален тест. Не забравяйте да се абонирате за нашия канал в YouTube, както и да посещавате сайта ни DizzyRiders.bg!

 

Първородната Godzilla!