Рекорд с Kawasaki на о-в Ман, Уилям Дънлоп напуска състезанията, а мъж бе вкаран в затвора за 4 седмици, заради неподчинение на маршал. Просто ТТ

  • Най-бързият засега: Дийн Харисън със Silicone Engineering Kawasaki. Най-бързият засега: Дийн Харисън със Silicone Engineering Kawasaki.
  • Майкъл Дънлоп: супер силно каране за Tyco BMW Motorrad и време 17.06. Майкъл Дънлоп: супер силно каране за Tyco BMW Motorrad и време 17.06.
  • И брат му Уилям, който за съжаление се оттегли от тазгодишните ТТ. И брат му Уилям, който за съжаление се оттегли от тазгодишните ТТ.

30 May 2018

Заглавието може да ви се стори малко странно, но така се случват нещата на о-в Ман, доста бързо. Властите на острова не си поплюват и абсолютно ги разбираме, особено като се има предвид, че те се опитват да осигурят максимална сигурност сигурността на състезатели и публика в ТТ. В най-опасното мотоциклетно състезание на планетата… Разбирате, че не им е лесно.

Посетихме състезанието през 2016-та и тогава в книжката за това какво можеш и не можеш да правиш около трасето по време на надпреварата (между другото, хората там са супер добронамерени и ограниченията не са много), пишеше интересни работи. Като например, че дроновете са забранени. „Въздушното пространство над острова може да стане доста натоварено,“ пишеше в наръчника с допълнението „При летене с дрон се налага глоба от 2000 паунда…“

Фенове по трасето по време на тренировки, квалификации или състезание? Абсурд. Мъж от Йоркшир обаче отказал да се съобрази с указанията на маршала, което резултирало в незабавен арест и прибиране в една от 144-те килии на единствения затвор на острова. Човекът бил осъден доста бързо, като присъдата е 4 седмици „престой“ в затвора и 5-годишна забрана за посещение на о-в Ман, пише yorkshirepost.co.uk.

Що се отнася до самата надпревара, днес е третият ден от мотоциклетния празник наречен Tourist Trophy. Трети ден квалификации, като времената вече са близки до рекордните. Вчера например видяхме и рекорд, първата обиколка за под 17 минути. Дийн Харисън със Silicone Engineering Kawasaki записа 16:57,728 в квалификациите за клас Superbike, със средна скорост от 133,46 мили в час. Което са си 214,78 км/ч, средна скорост за обиколката… Състезателното измерение на о-в Ман е друго. Майкъл Дънлоп и Дан Книйн също дадоха супер времена, и двамата около 17,06.

Друга съществена новина от острова е оттеглянето на Уилям Дънлоп от TT надпреварите за 2018-та. В прессъобщението пише, че причините са лични. „Вземането на това решение бе много трудно за мен. Мога само да се извиня на отбора си и на всички наши спонсори, но смятам, че ако продължа, това ще бъде наистина грешка. Искам да благодаря на Тим [шефът на отбора] за подкрепата през последните седмици. Очевидно осъзнавам, че подведох него и тима, но въпреки това те ме подкрепят“.

Днес (30.05) денят продължава с квалификациите за класовете Superbike, Superstock и за новобранците, а кулминацията на двете луди седмици ще бъде Senior TT на 8 юни. Следим ситуацията.

Първородната Godzilla!