Alieno Arcanum е българска хиперкола с 5221 к.с., развиваща 488 км/ч. МОЛЯ!? Българска, да! 488 км/ч, точно така!

  • Галерия със скици на колата от всички страни - 13 на брой Галерия със скици на колата от всички страни - 13 на брой

06 Jul 2018

Трябва да признаем, с риск да ни линчувате, че успоредно с огромната вълна от гордост, която ни заля, когато попаднахме на информацията за Alieno Arcanum, в сърцата ни се прокрадна и известна доза съмнение… Разбира се, че би било страхотно българска фирма да стои зад идеята и да успее да произведе немислимо бърза и мощна електрическа хиперкола, но възможно ли е това в реалността? Оставяме на вас да прецените, но първо се запознайте с много подробната (за разлика от тази за компанията) информация за електрическата хиперкола, която се готви да зашлеви звучен шамар на Bugatti, Koenigsegg, Tesla и Rimac...

Alieno, както пишат дори някои големи чужди автомобилни медии (motor1, autoweek) явно е българска компания, създадена през 2015. Името ѝ се свързва с думата извънземен, а моделът Arcanum ще бъде първият в портфолиото ѝ и в превод от латински означава “тайна”. Което дотук напълно се оправдава.

Сега към мощността. Предвиждат се четири варианта на електромоторите, като още базовият е зареден с доста внушителните 2610 к.с. Нататък имаме версии с 3482, 4351 и върховата с 5221 к.с. Няма данни за ускорението, но максималната скорост в последния случай ще бъде 488 км/ч, което е с 30 км/ч по-висока максимална скорост от тази на Koenigsegg, постигната на обществен път. Hennessey твърди, че е възможно да се вдигнат 480, Bugatti - не. Би било яко българска кола да докаже, че е възможно, макар и в състезателната си версия. О, да, версиите: ще бъдат три - шосейна, пистова и състезателна - STR, TRC и RCE. Alieno дори се надява да може да подготви кола, която да се включи в новия клас за хиперколи в Льо Ман.

Създателят на компанията е Ахмед Мерчев, според когото Alieno ще се опита да създаде нови правила, вместо да следва общоприетите. Определено подходът да извадиш кола с две дузини електромотори изглежда такъв! Задвижването е с отделни мотори за всяко колело, като при най-мощният модел те са цели шест на колело - т.е. общо 24 електромотора. От тук и маниакалният въртящ момент - 4440 Нм за базовата версия и след това съответно 5920, 7400 и 8800 Нм за върховата модификация. Батериите са с капацитет между 60 и 180 кВтч, като най-големият пакет ще осигурява малко над 1000 км с едно зареждане. Главен тест пилот на компанията е Иван Киров, който в единственото засега съобщение споделя: “Дебютният ни модел Alieno Arcanum ще бъде най-мощната хиперкола, която светът е виждал”. От него разбираме, че ще има някакъв тип роботизиране, което да позволява супер бързо разгръщане на мощността. Има и други интересни идеи. Спирачната система, например, ще бъде тройна - традиционна хидравлична, регенеративни електромагнитни спирачки и роботизирана въздушна спирачка. Опционално пистовите модели ще могат да се поръчат с парашутна спирачка.

Цялото това изобилие от коне и километри в час ще се произвежда в България, вероятно в село Туховища в Югозападните Родопи, което, признайте, също звучи доста любопитно. Като дори вече има ориентировъчни цени - 750 000 евро за базовия модел и двойно повече за флагмана… Нямаме търпение да видим реалния прототип!

А дотогава - успех, момчета!

 

Първородната Godzilla!