Вело-ентусиасти събират пари за младежи с двигателни увреждания и популяризират Евровело маршрути

  • Вело-ентусиасти събират пари за младежи с двигателни увреждания и популяризират Евровело маршрути

10 Jul 2018

Чували ли сте за Евровело? Това е мрежа от 15 маршрута за колела, които опасват целия ни континент. През България минават два от тях – Евровело 6 и 13. И докато западните държави силно подкрепят развитието на велосипедния туризъм, у нас маршрутите са доста негостоприемни, особено за хора с двигателни увреждания. С промяната на този неприятен факт са се заели ентусиастите Недялко Дервенков, Иван Димитров, Александър Хинков и Кремена  Деспинова. Те не просто искат да популяризират Евровело, но и да ги направят достъпни за хора с увреждания.

Какво ще направят? Предвиждат демонстративно пътешествие между 4-ти и 12-и август по българската част от маршрута на "Евровело 6" (става въпрос за няколкостотин километра по река Дунав), а с екипа от запалени велосипедисти изживяването ще сподели и младеж с церебрална парализа. Всъщност идеята на велопохода е да се насочи вниманието към маршрута на "Евровело 6", недостъпен за хората с двигателни увреждания, както и възможността в България да се набавят специални велосипеди за живеещите в неравностойно положение. Петър Нефтелимов, младежът който стартово се включва в инициативата, ще бъде първият герой, осъществил мечтата си да пътува с велосипед, въпреки трудностите.

Въпреки многобройните усилия на Европейската федерация на велосипедистите (ECF), както и на Европейската комисия, маршрутите „ЕвроВело 6“ и „ЕвроВело 13“ са изключително слабо развити в българските си части. „Някои казват, че това е следствие от корупция, други твърдят, че е неадекватно управление. Ние казваме, че няма никакво значение – в случая, това което има значение е, че българската икономика понася сериозни пропуснати ползи в тази насока, а именно – вело-туристите харчат всяка година над 9 милиарда евро (над 2,9 милиарда пътувания с велосипед) по тези маршрути и нито стотинка не влиза в българска икономика. Искаме да покажем на света, че дори хора във физически неравностойно положение като Петър могат да направят това пътуване и ние си поставяме за цел да го осъществим, въпреки липсата на подходящи колелета, обществена подкрепа и инфраструктура.“, споделят организаторите.

Може да се включите във въртенето по маршрута от първата събота на август. Средства за изработването на тандемна триколка за байктуринг за хора в неравностойно положение пък се събират чрез платформата „1% промяна“. Ако искате да научите повече или да дарите, цъкнете тук

Вижте 54-часово вело приключение в Швейцарските Алпи!

Първородната Godzilla!