Галерия: Офроуд разходка по Пирин в синхрон с природата

  • Галерия с 43 снимки Галерия с 43 снимки

08 Sep 2018

“Идеята тук е истински офроуд: без избиване на комплекси, без състезания, без себедоказване. Организаторите искат да покажат на гостите, че офроудът не е чувството да демонстрираш колко силна машина имаш, а чувството да се движиш по правилата на природата и в хармония с нея.” Погледът ни попадна първо на този абзац, когато единият от въпросните организатори (Ахмед Чолак – Saydiev и Владимир Дюгмеджиев – Verter) ни писа за техния начин да правят офроуд. Който звучи много яко, много миролюбиво и много вдъхновяващо. Нататък следва част от текста на Ахмед за тридневната им разходка над родното му село Брезница, състояла се между 24 и 26 август. Разходката стартира в село Брезница. 40-километровата офроуд разходка трае около 6 часа. Започва с обиколка в ниската част около селото и те изстрелва в Пирин, до високопланинска поляна на 1800 м. н.в. Изстрелва те, защото денивелацията на цялата разходка е 1000 м. Започва се от 800 м.н.в., което значи, че те очаква разходка по всевъзможен терен, започващ от храсти и камъни през дъбова гора, преминаващ през влажна местност, тъмна и студена букова гора и завършва в мурова гора на границата на Национален парк Пирин.  

Но както казахме, уникалното в тази разходка не е всичко това. Това е разходка, която няма нищо общо с всичко познато в нашата страна. Идеята тук е истински офроуд - без избиване на комплекси, без състезания, без себедоказване. Организаторите искат да покажат на гостите, че офроудът не е чувството да демонстрираш колко силна машина имаш, а чувството да се движиш по правилата на природата и в хармония с нея. Тук тя е силната и доминиращата. Всичко друго отпада във времето. Или играеш по нейните правила, или отпадаш от този спорт. А в природата силата е в доброто! Доброто от очите на местните! Само така се оцелява тук! Само така са оцелели те. Природата не търпи комплекси и себедоказване - ти си слабият и правилата ги определя тя.

Точно това чувство - да притежаваш една от най-подготвените машини в България и да бъде смазано егото ти, е уникалното тук. Човек пада на земята от силния шамар на Пирин. Разбира кой е, колко е слаб и нищожен на фона на природата.

В замяна получава нещо безценно. Силата, с която те зарежда тази планина. Черпиш от нейната безкрайна добра душа! Зареждаш се за години напред. Но се пристрастяваш и ставаш зависим към тази пиринска душа. До края на дните си!

Идеята тук не е да превземем Пирин със „силните“ си машини, а да склоним глава и да се почувстваме слаби пред природата. Нищожно слаби и малки. Тук правилата от офроуд форумите не значат нищо, защото биват размазани от мащабите и силата на една величествена планинска душа. Добра душа!

Идеята на организаторите е да научат гостите на истински офроуд. Далеч от комплексите и състезанията. Тук се започва с идеята, че си слабият и зависимият. Подчиняваш се на силата и правилата на природата. Играеш по нейните правила! Единственият ти начин да оцелееш е да си като нея - с добра душа! Така са оцелели и местните. Само доброто оцелява в природата! Всичко друго е временно и преходно.

Това е истинския офроуд!  Един блестящ триумф на хармонията между човек, машина, природа и добра душа!

Разходката е организирана от двама души: Ахмед Чолак –Saydiev и Владимир Дюгмеджиев – Verter.

Ахмед е местен - родом от Брезница - и е на 30 години. Занимава се професионално с математика. През свободното си време обича да покорява планински върхове. Всъдеходът му е Grand Cherokee, преработен изцяло от него. Идеята на проекта му е да пътешества и разглежда забележителности. Мечтае да прекоси Босфора и да стъпи на друг континент с изградената от него машина. На него гледа като парче метал, конструирано да доставя щастие на семейството му. Използва Facebook с има Ахмед Чолак – Saydiev.

Влади e известен в офроуд средите като Verter и е на 41 г. Родом от Карлово, живущ от съвсем малък в София, висшист по две специалности. Практикува няколко хобита, като едно от любимите му е да пътешества из България, да снима разнородни обекти, акцентирайки основно върху пейзажите и богатствата на нашата природа. Това го зарежда и ощастливява. Обича да пише фотописи и да ги колекционира. Любими са му смесените турове, които включват както моторизиран, така и пешеходен преход, много спирки и изненади. За последните 7 години има зад гърба си над 55 000 приключенски километра, над 85 000 фотокадъра с DSLR, над 190 завършени разходки и над 100 написани фотописа. Част от тях могат да се видят във Facebook профила му: Владимир Дюгмеджиев (Verter).

Първородната Godzilla!