Дейвид Бекъм показа новата виетнамска марка коли. Казва се VinFast и вече има два модела

  • Дейвид Бекъм и мис Виетнам представян нова автомобилна марка. Каква идилия Дейвид Бекъм и мис Виетнам представян нова автомобилна марка. Каква идилия
  • Бекъм явно е популярен във Виетнам Бекъм явно е популярен във Виетнам
  • Седанът носи означението LUX A2.0 Седанът носи означението LUX A2.0
  • Кросоувър има далеч по-благозвучното име LUX SA2.0 Кросоувър има далеч по-благозвучното име LUX SA2.0

03 Oct 2018

VinFast. Това е името на първата масова виетнамска автомобилна марка. На автосалона в Париж тя представи първите си два модела, като използва за рекламно лице Дейвид Бекъм и мис Виетнам. Не разбрахме защо имената на двата модела са по-скучни от нова серия радиатори, но така или иначе седанът се казва LUX A2.0, а кросоувърът - LUX SA2.0. Явно думичката Lux е ключова.

Всъщност и двете не изглеждат лошо, може би защото дизайнът е дело на Pininfarina. Задвижват се от 2-литров четирицилиндров мотор със 175 и 230 к.с. Първата версия в седана ще вдига 100 км/ч за около 9 секунди, а другата - за 7. И двете коли ще използват 8-степенна автоматична скоростна кутия. VinFast планира да произвежда и градски модел, електромобил и дори електрически автобус. Ще ги видим на пазара след по-малко от две години.

Компанията се цели в най-претенциозния пазар в света - този на нашия континент, като производството ще започне през 2019, а първите доставки се очакват през 2020.

А всъщност откъде се взеха тези и защо смятат, че в Европа има хора, които ще се възхитят от виетнамски коли? VinGroup е най-голямата частна компания в страна с население близо 100 млн. души. Тя инвестира в недвижими имоти, в по-малки компании и във всякакви други местни неща. Но сега е решила да излезе на международните пазари. Само за година прототипите от снимките тук са измислени и създадени, а в момента текат довършителните работи по завод за 3,5 млрд. долара. Имат ли някакъв шанс за успех? Рано е да се каже, но в първите стъпки дотук изглежда, че се справят доста добре… и супер бързо.

 

Лукс от Китай!