Люис Хамилтън е 5-кратен световен шампион във Формула 1

  • Галерия с 9 снимки Галерия с 9 снимки

29 Oct 2018

Люис Хамилтън натрупа повече победи и титли от своя идол Аертон Сена. Победи големия си конкурент от това поколение - Себастиан Фетел. А сега достигна и основоположника на понятието недостижим шампион във Формула 1 - Хуан Мануел Фанджо. Люис вече е 5-кратен световен шампион.

“Честно казано е много трудно да осъзная какво се случва в момента, заяви Хамилтън след финала на Гран при на Мексико. Мечтал съм за този момент, но никога не съм си представял, че ще стоя тук като 5-кратен световен шампион. Много съм щастлив и съм благодарен на всички, които ми помогнаха да бъда тук.”

Люис стана шампион в състезание, което не спечели и което определи като “ужасно”. Той изостана на старта и трябваше да се бори с проблеми с гумите, но едва ли мнозина ще помнят победата на Макс Верстапен, макар да беше изкована с много умения и скорост, нито второто място на Себастиан Фетел.

На финала всички очи бяха концентрирани върху пилота, завършил четвърти. С изравняването на постижението на Фанджо Хамилтън дели с легендарния аржентинец второто място във вечната класация, изпреварен единствено от Михаел Шумахер с неговите епохални седем титли.

Шефът на отбора на Mercedes “Тото Волф заяви: “Обикновено не признаваме дали един пилот е велик преди края на кариерата му, но сега можем да отдадем заслуженото на Люис - той изравни постижението на Фанджо, което не са правили много пилоти. Той беше този, който направи разликата през сезона - колата ни понякога беше най-бързата, но не винаги. Понякога, както днес, беше третата най-бърза. Но във всяка ситуация представянето на Люис винаги беше много постоянно и състезателното му умение беше невероятно.”

Ясно е, че каквото и да направи един съвременен пилот, винаги би имало дискусии кой е по-бърз, по-смел, по-добър пилот и дори по-добър човек. Формула 1 се променя много - от джентълменския спорт преди близо 70 години днес тя е бизнес за милиарди и все пак почитателите продължаваме да се вълнуваме от човешката страна на спорта. А може би точно в нашата високотехнологична епоха човешкият фактор има шансът да изпъкне повече от всякога? Далече сме от мисълта да определяме позицията на Люис пред, зад или до Аертон, Михаел, Себастиан, Фернандо. Но сме сигурни, че битката му да попадне в този елитен клуб прави Формула 1 по-интересна от всякога.

 

Първородната Godzilla!