Мечтата умря: Проектът Bloodhound SSC официално е прекратен

  • Галерия с шест снимки на возилото, което трябваше да счупи рекорда за скорост на суша Галерия с шест снимки на возилото, което трябваше да счупи рекорда за скорост на суша

11 Dec 2018

Мечтата е мъртва. След няколкомесечна агония проектът за нов рекорд за скорост на суша приключи пътя си безславно без да бъде направен опит. Никой не иска да купи проекта или поне да плати необходимите 25 млн. паунда (27,6 млн. евро), за да стигне синята ракета до отдавна подготвеното ѝ трасе в Южна Африка. Въпросното впрочем бе подготвено преди години от доброволци, които събраха тонове камъни от трасе с дължина 20 км и широчина 3,6 км.

Краят на проекта е тъжна новина, не защото една фирма не успя да направи нещо безумно, а защото стотици университети, училища и научни организации се бяха включили в 10-годишна образователна програма в търсене на решения за всеки един детайл от Bloodhound SSC… Например изумителните колела от един къс алуминий. Или решението да се използва V8 от Jaguar за горивна помпа - да изпомпва окислител към ракетните двигатели.

В отсъствието на целещия се в 1600 км/ч BLoodhound SSC рекордът за скорост на Thrust SSC от 1228 км/ч от 1997 г. изглежда в безопасност, поне в близките години.

 

Много практичен и интересен!